Katolike u Sarajevu nitko ne štiti

..."višestoljetne tolerancije, multietičnosti i multikulturalnosti" o kojoj se u ovom gradu toliko priča, ali uglavnom samo priča i ništa više.

        "Koliko daleko se može ići dovoljno govori primjer da se sudskom presudom osporava vlasništvo nadbiskupske rezidencije u Sarajevu tako što se dio te rezidencije želi dati licu koje je godinama bilo u tajnoj službi bivšeg režima, zagorčavajući život nadbiskupima prije mene i njihovim saradnicima"
- istakao je Puljić.

        On smatra da bi brojni domaći i međunarodni predstavnici raznih institucija skočili na noge i usprotivili se tako očiglednoj nepravdi koja se protivi međunarodnom pravu, kada bi bilo riječ o nekom drugom vjerskom poglavaru.

        Puljić smatra da je situacija u BiH ozbiljna i zabrinjavajuća, ali ne i panična.

        "Ovdje posmatramo tri strane koje najvećim dijelom žele različito. Problem je što to različito isključuje drugoga u ostvarenju jednakih prava. Predugo je međunarodna zajednica, da li smišljeno ili ne, ostavila ovako bolesno stanje nakon Dejtona. Sada nije lako liječiti, jer se ne pristupa traženju pravednog rješenja nego svako nastoji dobiti više političkih poena
" - rekao je Puljić za "Dnevni avaz".

        Prema njegovim riječima, saučesnici Dejtonskog sporazuma ne smiju ostaviti ovakvo neriješeno stanje, jer su oni, nalazeći polurješenja koja nisu zasnovana na pravdi, navukli "ludačku košulju" i trebaju nam pomoći da je skinemo.

        "Treba izgraditi povjerenje svijeta u ovu zemlju izgrađujući normalnu državu, ali ne onako kako jedan narod želi, nego da se sva tri naroda u njoj osjećaju kao kod kuće" - rekao je Puljić, poručivši da BiH ne smije ostati crna rupa Evropi.

        Nadbiskup vrhbosanski kardinal izjavio je da je teško naći kvalitetno rješenje uređenja BiH zbog nadmoći jačih nad slabijima i upozorio da bi rješenja ponuđena liderima političkih stranaka u Butmiru marginalizovala ustavnu poziciju Hrvata.
       
        "Neka položaj naroda u BiH bude riješen pravdeno i ravnopravno, tako da se svi osjećaju slobodno i sigurno u BiH, kao u svojoj kući", rekao je Puljić.