Kardinal Vinko Puljić: Dolazak Pape nije upitan

Kardinal Vinko Puljić, interview, Papa Franjo u BiH , vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo u BiH , Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Tovarnik, Vukovar, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

... poglavara Katoličke crkve pape Franje u Sarajevo 6. lipnja, javlja Dnevni avaz.

- Mislim da to ne bi trebalo nimalo utjecati na Papin dolazak, to može samo uozbiljiti zahtjevnost sigurnosnih mjera, ali ne bi trebalo smetati niti spriječiti dolazak. Nema nikakvog upitnika dolazi li Papa. Rim svakako osuđuje zločin - istaknuo je kardinal Puljić.

Razuman poziv
Osvrnuo se na razumni poziv političara da ne smijemo manipulirati događajem iz Zvornika, s čime se i on slaže.

- Događaj je već dovoljno zao i ne smije se nova zloća širiti na temelju toga, zato je vrlo važno biti razuman, uravnotežen i pristupiti zakonski tom činu, a onda neka službe sigurnosti rade svoj posao. Zapravo, bez obzira na to gdje se taj zločin dogodio, tko god ga je napravio, zločin je zločin. Ničim ga ne možemo pravdati i trebamo u javnosti odgajati takvo shvaćanje da se ne može nijedan zločin pravdati, on mora biti tako procesuiran da stvori osjećaj sigurnosti među građanima, ljudsku sigurnost, međuljudsku - pojasnio je Puljić.

Povodom obilježavanja 10. godine suradnje Međureligijskog vijeća i Fondacije „Konrad Adenauer", zajedno s drugim visokim vjerskim poglavarima, zamjenikom reisul-l-uleme Husejinom Smajićem, predsjednikom Židovske zajednice BiH i predsjednikom MRVBiH Jakobom Fincijem, dekanom Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta Darkom Đogom, 29. travnja u hotelu Evropa prisustvovao je panel-diskusiji o temi „Doprinos crkava i vjerskih zajednica u procesu pomirenja".

Za odgovornost
- Da bi se pomirenje stvorilo, potrebno je proces povjerenja da vratimo, a ono se vraća ako se utemelji istina, da svaku stvar nazovemo pravim imenom bez emocija, argumentirano - istaknuo je Puljić tijekom obraćanja. Terorizam je zaraza s kojom se susreće svijet Predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci osudio je teroristički napad u Zvorniku navodeći da ne treba mnogo komentirati takav akt, jer je očito da je to zaraza ovog svijeta.

- To je zaraza s kojom se svijet susreće na svim meridijanima i svugdje pa tako, nažalost, i u našoj zemlji. Upravo zbog toga mislim da je dobra ova jednodušna osuda takvog akta pa, ako hoćete, i ovaj akt vlasti dva entiteta koja su proglasila danom žalosti - istaknuo je Finci.

Ef. Smajić: Ovo je napad na državu!
Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husejin Smajić također je za Dnevni avaz komentirao posljednje događaje.

- Stav Islamske zajednice je jasan. Nikome se ne smije nanositi bol, bez obzira na to kojoj on vjerskoj zajednici pripada, kojem narodu, kojoj državnoj organizaciji. Mi to osjećamo u Islamskoj zajednici, ali i kao Bošnjaci da je to napad na državu BiH. Pozivamo sve Bošnjake i sve narode u BiH da prevaziđemo tu novonastalu krizu - kazao je.