KARDINAL Ovo je godina sv. Josipa, pokrovitelja svih obitelji i zaštitnika Hrvata

Vinko Puljić
hercegovina.info

Podnevnom konferencijom za tisak u Mostaru završilo je redovito proljetno zasjedanje biskupa iz BiH u Mostaru. Kardinal Vinko Puljić tom prigodom je kazao da je prvo zasjedanje biskupa bilo upravo u Mostaru, a sada i osamdeseto također. 

“Drago mi je da je domaćin novi biskup koji nas je vrlo velikodušno prihvatio. Jasno da ne možemo u ovo malo dana sve obraditi, ali smo pokušali obuhvatiti bitno, obraditi izvješća naših tjela, a onda da dotaknemo i aktualne teme. Tako smo to i ovaj put uradili. Redovno zasjedamo uz sv. Josipa koji je zaštitnik ove Biskupije. Ovo je i godina sv. Josipa pa želimo na način i time pokazati svoju proslavu sveca koji je pokrovitelj Svete Obitelji, svake obitelji i cijele Crkve, a na poseban način i hrvatskog naroda. Sabor RH izabrao je sv. Josipa kao zaštitnika Hrvata. Moram reći da sam jako zadovoljan kako smo učinkovito radili, u malo vremena mnogo toga smo završili”, istaknuo je kardinal osvrnuvši se na zasjedanje.

Vinko Puljić

Domaćin biskup Petar Palić pozdravio je sve prisutne novinare, zahvalivši im što prate život Crkve u BiH. 

“Uz sve što je kardinal rekao, uz sve teme koje su važne za unutarcrkveni život treba naglasiti da Crkva živi u jednom društvu, da sudjeluje u svim izazovima, patnjama i tjeskobama, koje prate jedno društvo, ali i sve vjernike. S tim u vezi je važno napomenuti da je jedan dio zasjedanja bila tema migranata, ali i način liturgijskog i pastoralnog života u uvjetima pandemije. Svjesni smo i naše odgovornosti, odgovornosti naših pastoralnih djelatnika, ali također, kako smo rekli i u priopćenju pozivamo na odgovornost i naših pastoralnih djelatnika i svih vjernika kako bismo dali doprinos što bržem izlasku iz okolnosti u kojima živimo”, kazao je Palić. 

Upitan da prokomentira proces provedbe Temeljnog ugovora potpisanog između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, kardinal Puljić kazao je da suradnje od strane državnih vlasti gotovo i nema te naveo da iz pojedinog ministarstva uopće ne odgovore na dopis koji im bude upućen na tu temu.

Na zamolbu da prokomentira način na koji su predstavnici vlasti odgovorili na izazove pandemije, kardinal Puljić kazao je da je bolno doživjeti da ljudi umiru, dok se političari „prepucavaju“ o nabavci vakcina. I ovom prigodom izrazio je zahvalnost i odao priznanje svim liječnicima i medicinskom osoblju koji se požrtvovano brinu i djeluju u ovom vremenu pandemije.

Na pitanje da se osvrne na priliv hodočasnika u Međugorje s obzirom na nadolazeću godišnjicu, biskup Palić podsjetio je da je za župu Međugorje nadležan mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator Svete Stolice, koji je po svome imenovanju na tu službu ujedno i član BK BiH, ali zbog obveza nije mogao sudjelovati na ovom zasjedanju. Izrazio je nadu da će se hodočasnici ponašati u skladu s odredbama i uputama koje su izdane na mjesnoj razini.

„Moramo također priznati. kad se spominje kaos, da imamo kaos i s obzirom na odredbe: dok odredba stigne do običnog čovjeka koji je se treba držati, treba proći pet razina najmanje i naravno da to stvara određenu konfuziju, određeno nerazumijevanje, pa rekao bih i određeno neprihvaćenje na nekim razinama pridržavanja tih odredaba“, kazao je biskup Palić ujedno ponovivši apel biskupa BK BiH koji se odnosi na nužnost pridržavanja izdanih mjera u vezi s pandemijom. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.