KAPITALNI PROJEKTI ILI KRPLJENJE KRIMINALA Hercegovački grad zadužuje se novih 5 milijuna maraka

Trebinje, zaduženje, kredit
Hercegovina.info

Skupština Grada Trebinja odobrila je kreditno zaduženje putem mjenica u iznosu od 5.000.000 maraka po maksimalnoj fiksnoj kamatnoj stopi do 3,3 posto na razdoblje od deset godina, s grejs razdobljem od jedne godine. Ukupna zaduženost Grada s ovim kreditnim zaduženjem iznosit će 21.277.638 maraka.

Klub zastupnika SNSD-a u Trebinju smatra da je nemoguće zamisliti bilo kakve ozbiljnije investicije bez kreditnog zaduženja. Gradonačelnik Mirko Ćurić kazao je da je ovo kredit za investicije kako bi se realizirali projekti po prioritetima, koji su od velikog značaja za Trebinje i cijelu Hercegovinu.

Trebinje,zaduženje,kredit

"Kredit koji podižemo bit će iskorišten isključivo za kapitalne projekte. Tri najznačajnija koja bih izdvojio su svakako aerodrom u Trebinju, izgradnja slobodne zone i izgradnja Dnevnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju“, istaknuo je Ćurić.

U oporbi smatraju da kredit od pet milijuna maraka Grad Trebinje namjerava iskoristiti za oprobani recept SNSD-a, koji u izbornoj godini s jedne strane zadužuje građane, a sa druge taj isti novac koristi za izbore. Ono što je zanimljivo, navodi zastupnik PDP-a u Skupštini grada Trebinja Saša Borjan, čak milijun maraka planirano je za reflektore na gradskom stadionu, a tu su i drugi najavljeni projekti koje je trebala financirati Vlada Republike Srpske poput slobodne zone, poslovne zone i sudjelovanja u izgradnji aerodroma u Trebinju.

Trebinje,zaduženje,kredit

„Nevjerojatno je da su prioritet reflektori na stadionu FK Leotar u iznosu od milijun maraka. Zaista nevjerojatno da je to najvažnija stvar u gradu koju trebamo uraditi. Podizanje kredita imat će za posljedicu dvije stvari. Prva je da će se na taj način izvlačiti novac na besmislene projekte, koje će SNSD koristiti za svoju predizbornu kampanju. Druga je da će te beznačajne projekte građani Trebinja plaćati punih 11 godina“, kaže Saša Borjan, zastupnik PDP-a u Skupštini grada Trebinja.

Zastupnik “Liste za pravdu i red“ Đorđe Vučinić rekao je da će kredit na kraju otplatnog razdoblja biti 6.000.000 maraka s kamatom.

Trebinje,zaduženje,kredit

"Postoji li dublja analiza da bi se podigao ovaj kredit? Kod Vas je svaka cifra “okrugla“, kako je to moguće!? Grad ne smije ići u dužničko ropstvo. Ovo je očito uvod u predizbornu kampanju i “krpljenje“ kriminala", istaknuo je Vučinić.

Oporba tvrdi da je Trebinje jedna od najzaduženijih lokalnih zajednica i da će s novim zaduženjem od pet milijuna svaki građanin Trebinja biti dužan oko 700 maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.