KAPETANICA MOLI POMOĆ FIFA-e Dojučerašnje zvijezde Afganistana spaljuju dresove i skrivaju se, boje se da će postati seksualne robinje

Afganistan, nogomet, apel

Afganistanske nogometašice kažu da su u opasnosti da postanu seksualne robinje talibana i budu mučene do smrti. Nogomet je u Afganistanu vrlo popularan, a nacionalne zvijezde uživaju veliki ugled zahvaljujući muškim i ženskim utakmicama koje se emitiraju na TV -u, a što igrače čini vrlo vidljivim metama novog režima. Tijekom vladavine talibana 1996. do 2001. mnoge sportske i rekreacijske aktivnosti, uključujući nogomet, bile su zabranjene za sve građane, dok je ženama bilo zabranjeno čak i izlaziti iz kuće bez pratnje muškog rođaka i često su bile izložene užasnim seksualnim napadima.
Sada međunarodne zvijezde, od kojih se mnoge skrivaju, strahuju da će ih militanti zarobiti i pretući, piše Daily mail.

Srce se slama 

Trenerica vratara Wida Zemarai rekla je za švedski Expressen: “Strašno je razmišljati o tome. I sami su rekli da su tu radi džihada i da biraju djevojke za seksualne robinje. Ako bi talibani uhvatili neku od djevojaka, neće im dopustiti da leže kod kuće kao lutke. Žele ih koristiti kao seksualne robinje i mučiti ih. Možda dok ne umru”.  Zemarai i njezina obitelj prethodno su pobjegli iz Afganistana 1992. godine kada su talibani silom zauzeli zemlju. Vratila se u zemlju kako bi igrala kao golman od 2014. godine, a sada radi kao trener. Sportska zvijezda dodala je kako su žene već bile izložene seksualnom uznemiravanju, ali je rizik od talibana deset puta veći od svega što bi doživjele. 

Bivša kapetanica Khalida Popal, koja je napustila Afganistan nakon što je 2011. dobila prijetnje smrću, rekla je da ne spava od brige o svojim suigračima koji su još uvijek u zemlji. Ova 34-godišnjakinja, koja je pomogla u postavljanju ženske reprezentacije, rekla je kako je savjetovala igračicama da napuste svoje domove, spale fotografije i svoje nogometne komplete i pokušaju izbrisati svoju povijest.

“Ohrabrivala sam uklanjanje kanala društvenih mreža, fotografija, bijeg i skrivanje. Čak im i govorim da spale ili se riješe uniforme naše reprezentacije. To mi slama srce jer smo svih ovih godina radili na povećanju vidljivosti žena i sada govorim svojim ženama u Afganistanu da šute i nestanu. Životi su im u opasnosti”, izjavila je. 

Nakon što je s obitelji pobjegla kad su talibani 1996. zauzeli Kabul, Popal se prije dva desetljeća vratila u Afganistan kao tinejdžerka koja je živjela u izbjegličkom kampu u Pakistanu. Uz zaštitu međunarodne zajednice, Popal je bila optimistična u pogledu promicanja ženskih prava.

“Moja se generacija nadala izgradnji zemlje, razvoju situacije za sljedeću generaciju žena i muškaraca u zemlji. Tako sam počela s drugim mladim ženama koje su koristile nogomet kao alat za osnaživanje žena i djevojaka”, istaknula je.  

Do 2007. godine bilo je dovoljno igračica za da budu dio prve afganistanske ženske reprezentacije.

“Osjećale smo se ponosno što smo nosile dres. Bio je to najljepši, najbolji osjećaj ikada”, ispričala je, između ostalog. Sada je obrnuto, igračice se skrivaju, boje se.  “Većina ih je napustila svoje kuće kako bi otišla rodbini i sakrila se jer njihovi susjedi znaju da su igračice. Sjede, boje se. S talibanima je sve gotovo. Oni idu uokolo i siju strah”. 

Svaki čas mogu biti ubijene

Sadašnja kapetanica Shabnam Mobarez (25), koji živi u Sjedinjenim Državama, molila je svjetsko nogometno tijelo da se uključi u situaciju u njezinoj domovini.Prisjećajući se razgovora s jednom od svojih vršnjakinja na Twitteru, Mobarez je objavila svoje tumačenje razgovora, koje je počelo tako što je rekla: 
''Jesi li dobro? '' Suigračica u Afganistanu je odgovorila: "Ne, nisam - znam da će uskoro doći po mene, možete li mi pomoći?"
@FIFAcom, kako da odgovorim na pitanje? Moramo djelovati kako bismo spasili moje suigračice. To su moje sestre? 

Mobarez je također otkrila da je Afganistanski nogometni savez odustao od ekipe, pa se stoga obraća FIFA -i za pomoć.

“Skrivene su u kući obitelji ili prijatelja, bez otkrivanja svog identiteta. Čak su i članovi i osoblje Afganistanskog nogometnog saveza jednostavno nestali, trebali su ih štititi i tamo nema nikoga”. Navela je da su ljudi kod kojih je bio novac otišli, a sve te bespomoćne žene prepuštene su same sebi.

“Voljela bi im više pomoći, ali situacija je toliko napeta da će, upravo sada, ako izađu iz kuće, biti ubijene. Postoji šansa da će im talibani pokucati na vrata i da sutra više neće biti s nama”, zaključila je.