FOTO/VIDEO  Kaotični prizori iz Tešnja, proglašeno stanje prirodne nesreće, a voda je ušla u stambene i poslovne objekte

tešanj,poplave,Bosna i Hercegovina

Usljed velike količine padalina u kratkom roku, došlo je do izlijevanja vode iz korita. Poplave su zahvatile šest mjesnih zajednica u južnom dijelu općine Tešanj. U trenucima prije izlijevanja vode iz potoka, policija i civilna zaštita su preventivno djelovali upozorenjima.

Jutros u osam sati održan je sastanak s predstavnicima deset mjesnih zajednica koje su pogođene velikim bujicama. Prema prvim informacijama, svi putevi su prohodni ili postoje alternativni pravci. Potvrđeno je da nije bilo životne ugroženosti te da je prema prvim informacijama voda ušla u oko 20 stambenih, poslovnih i javnih objekata.

Za svaku mjesnu zajednicu je određen izvođač radova i kontakt osoba iz općine. Na teren su upućeni radni strojevi iz pet tvrtki koji će raditi na sanaciji cestovne mreže i ostale infrastrukture.

Građani su upozoreni na potrebu opreza u pristupu otvorenim vodotocima te u korištenju vode iz privatnih i javnih vodovoda i bunara. Sanitarno-vodna inspekcija će tijekom dana raditi na provjeri stanja vodovodnih sustava i javnih površina. Nastale štete je potrebno prijaviti u civilnu zaštitu, a obrasci za prijavu se mogu pronaći u mjesnim zajednicama.

Sinoć je održana sjednica Stožera civilne zaštite te je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Voda se brzo nakon prestanka padalina povukla u riječna korita, a pripadnici civilne zaštite, sa svim pripadnicima, su tijekom noći nastavili raditi na čišćenju i otklanjanju posljedica izazvanih poplavom. Policija je intenzivno bila angažirana u nadzoru prometa i sigurnosti.

Ceste su tijekom noći bile prohodne. Očišćene su i najvećim dijelom oprane glavne prometnice kroz Tešanj i na cesti Tešanj - Tešanjka. Tijekom dana se nastavlja sanacija infrastrukture, priopćeno je iz općine Tešanj.