KAOS U KONJICU Liječnici i medicinsko osoblje liječe druge, a sami nemaju zdravstveno osiguranje. Plaću nisu dobili mjesecima...

Prosvjed zdravstvenih djelatnika Konjic
hercegovina.info

Zdravstveni djelatnici Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic u službenom su generalnom štrajku. Nadležni za takvo stanje šute i nemaju prave odgovore, a oni su u međuvremenu izgubili zdravstveno osiguranje, a prijeti im kašnjenje četvrte plaće zaredom. Povodom toga oglasili su se oštrim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Početkom studenoga obaviješteni smo o blokadi računa gore navedenih ustanova radi čega je došlo u pitanje rad spomenutih ustanova te i isplate plaća radnicima. Blokada je učinjena od strane Porezne uprave FBiH zbog dugovanja za doprinose radnika, koliko je nama poznato za razdoblje 2008. - 2021. godine. 

Podsjećamo javnost da smo prije pokretanja Generalnog štrajka liječnika medicine i stomatologije održali štrajk upozorenja gdje smo pokušali skrenuti pažnju na potrebu za hitnim rješavanjem ovog problema koji dovodi u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava na području najveće općine na razini FBiH. Štrajk upozorenja je održan dana 05.11. 2021 u suradnji s Neovisnim strukovnim sindikatom, a također smo i mi održali štrajk upozorenja 08.11.2021. Budući da do 24.11.2021 godine nije bilo naznaka o rješavanju naših zahtjeva (za koje podjsećamo da su bile minimalne: isplata plaća za avgust mjesec ove godine da ne bi došlo do pokretanja generalnog štrajka), Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije podružnica Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic je pokrenuo generalni štrajk koji traje do danas.

Danas je dato priopćenje Vlade HNŽ kojim se javnost obavještava da je Skupština županije usvojila zaključak kojim je obavezala Vladu županije da zatraži od Vlade FBiH, čija je to nadležnost da poduzmu potrebne radnje kako bi se odblokirao račun naših zdravstvenih ustanova i izvršile se potrebne transakcije. 

Podsjećamo javnost, Vladu županije HNŽ, Vladu FBiH da su zdravstveni radnici radili i još uvijek rade u zahtjevnim uvjetima koje pred njih postavlja pandemija COVID-19, da su sada izgubili pravo na zdravstveno osiguranje, a i među nama ima onih kojima isto prijeko potrebno, a sada ne možemo koristiti usluge koje i sami pružamo, da i dalje, tijekom štrajka pružamo usluge koje zahtijevaju hitno zbrinjavanje akutnih stanja kao i da i dalje provodimo mjere protiv suzbijanja pandemije COVID-19. U ovim zimskim mjesecima, kada uobičajeno imamo veći priljev pacijenata stanovništvo je ostavljeno na minimumu zdravstvene zaštite što smatramo da je nedopustivo.

Budući da navedeno apeliramo na Vladu FBiH da u što kraćem, hitnom postupku se uključi u rješavanje ovog problema i da za početak, odblokira račune zdravstvenim ustanovama da bi mogle nastaviti s radom, a radnici dobiti plaću. Vlada FBiH bi trebala biti u službi svih građana, pa i građana Konjica i smatramo da bi se trebala hitno uključiti u rješavanje problema zdravstvene zaštite koji su sada samo kulminirali i ogolili probleme koji su se u zdravstvenom sustavu, čiji smo mi kako korisnici, tako i pružatelji usluga, gomilali godinama.

Ukoliko u narednim danima ne bude riješeno ovo pitanje kroz štrajk podrške će nam se pridružiti kolege iz svih zdravstvenih ustanova u HNŽ, a mi, radnici koji nismo dobili plaće za zadnja 4 mjeseca ćemo pokrenuti i dalje korake. Ukoliko Konjic ostane potpuno bez zdravstvenih radnika netko će stanovnicima morati odgovarati za to", naveli su u priopćenju.