VIDEO  KAO NA TRŽNICI Pogledajte kako bi Salem Marić raspoređivao javne pozicije u Mostaru

Mostarska, ali i šira bosanskohercegovačka javnost ostala je zgrožena izjavama Salema Marića, predsjednika Gradskog odbora SDA Mostar, koje je iznio u razgovoru s Armanom Zalihićem, predsjednikom Gradskog odbora SDP-a Mostar.

Novoizabrani gradski vijećnici sporili su se oko podrške bošnjačkom kandidatu za gradonačelnika Grada Mostara. I dok je predstavnica BH Bloka, Irma Baralija, ispala u prvom krugu, predstavnik Koalicije za Mostar, u kojoj je i SDA, u drugom krugu glasovanja će se suočiti s HDZ-ovim Marijom Kordićem.

Da bi Zlatko Guzin bio izabran, potrebne su mu sve ruke BH Bloka što je u ovom slučaju gotovo pa nemoguća misija, s obzirom da se BH Blok, barem do sada, pokazao dosljednim u svojim odlukama, odnosno suzdržanim kada je u pitanju podrška kandidatima iz drugih političkih opcija.

Sve to, čini se, nije bila računica Salema Marića koji je u izravnom sučeljavanju pribjegao metodama političkog trgovanja koje su možda mogle proći u prijašnjim sazivima Gradskog vijeća. Tako je, kao da je na tržnici, Zalihiću nudio mjesta podpredsjednika Vijeća, glavnog savjetnika, načelnika odjela, direktora poduzeća - odnosno mjesta za koja je potrebno raspisati javni natječaj. Ovo ide i u prilog tezi kako je Salem Marić prvi čovjek u Mostaru kada je u pitanju kadroviranje, a o čemu svjedoči i audio snimka u kojoj je isto potvrdio Ljubo Bešlić.

Podsjetimo, Salem Marić je 2008. godine, kada je bio izabran u saziv tadašnjeg Gradskog vijeća Grada Mostara, izjavio kako od Vijeća očekuje donošenje odluka u skladu sa zakonima. Ipak, ono što danas nudi Zalihiću, je sve samo ne po zakonu, na što mu je ukazao i prvi čovjek mostarskog SDP-a. Marić se tada pokušao obraniti "sistematizacijom i odlaskom djelatnika u mirovinu".

SDA pod svaku cijenu želi Bošnjaka za novog gradonačelnika, ali još važnije im je da je to Bošnjak iz SDA s obzirom da su u prvom krugu propustili podržati Irmu Baraliju, čime bi možda i otvorili, kakvu-takvu, suradnju s BH Blokom te dobili gradonačelnicu Bošnjakinju. Bilo kako bilo, na kraju će HDZ i SDA jedini zajednički moći donijeti sve važnije odluke s obzirom da se bez njih neće moći sastaviti dvotrećinska većina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.