KANALIZACIJA Stiglo anonimno pismo, oglasio se i načelnik Gruda

Grude fekalije
grude-online.info

Na adrese mnogih hercegovačkih medija obratio se "Žitelja Gruda", koji upozorava na fekalije koje teku Grudskim poljem.  

"Naime, 2019. godine portali iz općine Grude su pisali o ekološkoj katastrofi u Grudama. U Grudskom polju se nalazila velika količina fekalija, nekoliko metara od naseljenih kuća. Nakon posjete lokaciji, dokumentirana je rijeka fekalija koja teče poljem", navodi se u pismu.

‘’28.02.2019. godine na temelju provedenog javnog natječaja sukladno odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša F BiH, potpisan je ugovor za Prvu fazu sanacije Pročistača otpadnih voda s izvođačem E-Beganović d.o.o. Cazin u vrijednosti 215.981,73 KM, te se ovih dana očekuje ulazak izvođača u radove. Prva faza sanacije obuhvaća izgradnju rešetke za grubo odvajanje i izgradnju novog cjevovoda od pročistača do recipijenta,’’ kazali su 2019. godine iz komunalnog", ističe se.

"Danas je 27.03.2021. godine. U šetnji Grudskim poljem nailazim na veliki ponor Matice i vidim da je problem s kolektorom 'riješen’ na bizaran način. U privitku ovog maila šaljem Vam slike i video 'rješenja' ekološke katastrofe u Grudama koja je koštala, gore navedenih (Prva faza sanacije!!!) 215.981,73 KM", navodi 'Žitelj Gruda'.

Grudske fekalije su premještene s vidnog mjesta, na par metara dalje u veliki ponor Matice, a Gruđanin se zapitao sljedeće.

1.) S kojim je tokovima Matica vezana?

2.) Tko se truje grudskim govnima?

3.) Koliko ljudi treba oboljeti prije nego se oglase ekološke udruge i inspekcija?

4.) Tko je u džepove spremio (minimalno) 215.981,73 KM?

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj na detalje iz pisma se nije očitovao, no zato je pojasnio što se radilo i radi na rješavanju pitanja otpadnih voda. 

"Projekt prve faze rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda je završen i uspostavljena je funkcija mehaničkog pročišćavanja otpadnih voda. U Proračunu za 2021. godinu predviđena su sredstva i osigurani izvori financiranja iz županijskih i federalnih potpora kao i vlastitih sredstava u iznosu između 450 i 500 tisuća maraka za realizaciju druge faze biološkog pročišćavanja otpadnih voda. Trenutno je u pripremi natječajna dokumentacije. Važna napomena je to da da se radi o projektu koji se odnosi na jednu petinu kućanstava na području općine Grude", rekao je kratko za Hercegovina.info Ljubo Grizelj.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.