KAMPANJA Resorno ministarstvo i poduzeća zabrinuti zbog stradanja pješaka na cestama u FBiH

Policija Balinovac
Hercegovina.info

U Javnom poduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu danas je najavljena nova medijska kampanja s ciljem poboljšanja sigurnosti pješaka u cestovnom prometu.

Načelnik jedinice sigurnosti prometa u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija Tomislav Bojić izjavio je da su zbog poraznih podataka o stradanju pješaka na cestama u FBiH odlučili da s partnerima pokrenu kampanju o pravilnom ponašanju u prometu koje može spasiti živote, prenosi Fena.

Istaknuo je da su nedavna istraživanja pokazala da pravila ne poštuju ni vozači ni pješaci, te je uputio apel da svi, a posebno mediji, više rade na podizanju svijesti o tom problemu.  

Koordinatorica za trening i edukaciju BiHAMK-a Silma Muminović navela je da su sudionici kampanje zajednički izradili letak u kojem su predstavljene najveće opasnosti za pješake kao što je korištenje mobitela, vidljivost pješaka, kontakt sa vozačima, te pravilno kretanje cestom i pješačkim prijelazima.

Izrazila je nadu da će kampanja imati pozitivne rezultate koje će potvrditi buduća istraživanja. Slobodan Pinjuh iz Auto moto saveza u BiH naveo je da je frapiran podacima koliko vozači, ali ni pješaci ne poštuju propise, zbog čega je posebno važno da slične kampanje budu što učestalije. 

Kampanja će biti realizirana u suradnji s auto-moto klubovima, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, županijskim MUP-ovima, županijskim direkcijama za ceste, osiguravajućim društvima i medijima.