KAKVA RAZGLEDNICA IZ MOSTARA Stari vrt na Buni od 700 metara četvornih ima blizu 50 vrsta raznih biljaka

Vrt na Buni kod Mostara
Cropix

Mjesto Blagaj u blizini Mostara u Bosni i Hercegovini možda vam je već od prije poznato po bogatstvu prirodnih ljepota, a i nizu zanimljivih povijesnih građevina na neuobičajenim mjestima koje privlače pozornost.

Jedna od najpoznatiji znamenitosti ovog područja ipak je izvor rijeke Bune koja svojim tokom dovodi do vile Old Garden, koja je u vlasništvu Martine Martinac Milas.

Vrt na Buni kod Mostara

Zidine koje okružuju vrt i okućnicu vile Old Garden doslovno se izdižu iz divljeg toka rijeke Bune i stvaraju prizore i lokaciju koji su po mnogočemu jedinstveni. Bujna vegetacija svakojakog bilja izdaleka skriva pogled na intimu kuće te ujedno formira i obgrljuje raskošno dvorište koje se ocrtava puteljcima, stazicama i zonama popločanima lokalnim kamenom te malim oazama za odmor, donosi Jutarnji.

Vlasnica Martina otkriva kako je kuća godinama u vlasništvu njezine obitelji, a sagrađena je prije otprilike 40 godina te obnovljena 2002. i sada je namijenjena za povremeni boravak obitelji i najam.

Vrt na Buni kod Mostara

Tri etaže kuće rasprostiru se na 150 četvornih metara te su ušuškane u pripitomljenu džunglu obitelji Martinac sa svojim prostranim terasama i balkonima koji gledaju na obližnju prirodu i jednu od najljepših rijeka u ovom području.

Pozornost je, prije svega, privukla okućnica, odnosno vrt vile koja je i nazvana po njemu - Stari vrt. Riječ je o najvećem adutu cjelokupnog prostora - starom vrtu koji obuhvaća čak 700 četvornih metara, a koji je poput riznice antiknih komada od kojih svaki ima svoju priču i poput utočišta je za niz biljka koje se možda nikada ne bi našle na istom mjestu.

Visoke palme, vrbe, smokve i masline okružuju tirkizno plavi bazen koji stvara atmosferu oaze i donosi bistrinu i svježinu lokaciji, ali brojni drugi zeleni ljubimci su zapravo pravi vladari ovog mjesta. Martina nam govori kako ona vodi brigu za kuću, a o vrtu i okućnici svakodnevno brine njezin otac Branimir Martinac. On zalijeva biljke, podrezuje, skrbi se o dohrani i svemu što je potrebno da one napreduju i izgledaju što bolje.

Vrt na Buni kod Mostara

Samo neke od biljaka koje se nalaze u vrtu su vrbe, tulipanovac, smokve, masline, lavanda, ružmarin, lantane, lagestremije, hibiskus, hortenzije, pampas, ruže, jasmin, gaure, oleandri, tekome, žuta pupavica, anđeoska truba, pasiflora, klematis, begonije, surfinije, vinke, gvineje, gospin plašt i još niz drugih", nabraja vlasnica.

Broj vrsta biljaka koji je blizu 50, način na koji se one međusobno slažu, isprepliću bojama i raskošno uspijevaju, stvaraju atmosferu malog raja, a tome bez sumnje, osim tate Branimira, pridonosi i to što je kuća uza samu rijeku i na povoljnoj poziciji bogatoj suncem. Vlasnica Martina nam napominje zanimljivu informaciju, a to je da kuća ima vlastito vrelo pitke vode, starinski bunar koji je danas doista teško vidjeti i gdje je dotok vode u ljetnom periodu oko 300 litara u minuti, a koji svakako pomaže bogatoj vegetaciji vrta.

Vrt na Buni kod Mostara

Vrt na Buni kod Mostara

Osim zanosnoga zelenila i mirisa, vrt je zanimljiv i zbog antiknih komada koji su raspoređeni po lokaciji. Obitelj skuplja antikne komade i izlaže ih u vrtu i dvorištu još od kada su kupili vilu, znači više od 40 godina. Između ostalog, Marina govori o upečatljivim plavim vratima, koja su odmah na ulazu u vrt, starijima od stotinu godina, a zgodno je to što su nekada davno stajala na kući Martinine prabake. Tu je i vodeničko kolo starije od 250 godina, a s obnovom kuće i ono je restaurirano.