KAKVA DRŽAVA, TAKVA I OSA Nikšić: Privatni obavještajci u službi bračnog para Izetbegović

Nermin Nikšić, osa

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i predsjednik Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e, kazao je da je zakazao sjednicu za sljedeću srijedu kako bi se povjerenstvo očitovalo o snimku direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i državne tužiteljice Gordane Tadić. Istaknuo je da je ovdje riječ o klasičnoj ucjeni. Za uposlenike OSA-e kazao je kako rade kao "privatni obavještajci bračnog para, a ne u službi države BiH".

“U situaciji kada pomislite da ne možemo pasti dalje, pokaže se da ima i gore od gorega. Činjenica da građani prosvjedima na ulici moraju tražiti pravdu, da se angažiraju pravosudne institucije da bi se riješile afere i pitanja ubojstva, možete misliti kako se teško odlazi u položaj da se riješi pitanje organiziranog kriminala i korupcije”, rekao je Nikšić za N1.

Naveo je da Vlada FBiH šest godina izbjegava izdvojiti sredstva za formiranje posebnih tužiteljstava i Vrhovnog suda koji procesuira djela korupcije i kriminala.

“Teško je očekivati od onih koji su predmetom istraga tih sudova i tužiteljstava da budu oni koji će se boriti za to”, rekao je.

Upitao je u kakvoj zemlji živimo kada državnom tužitelju može biti nedostupna i ne može imati uvid u diplomu nekog visoko pozicioniranog državnog dužnosnika koji je na temelju te diplome stekao funkciju.

“Direktor OSA-e ni na tom snimku ne odgovara ima li te diplome. Dođe mrtav-hladan i državnu tužiteljicu i šeficu jednog odjela ucjenjuje i prijeti kako će izaći s kompromitirajućim podacima prema tužiteljima. Te podatke je stekao preko službe, što je klasična zloupotreba službenog položaja. Govori kako ima novinara koji ništa ne može uraditi da on ne zna, kako ima novinar kojeg je nabio nogom i gonjao po ulici, pa se sada taj novinar s njim liže. A mi znamo ne da se samo liže već objavljuje sve ono što mu služba servira. I na kraju vrlo otvoreno traži da se djeluje protiv tužitelja koji se drznuo da ispituje validnost njegove diplome i način na koji je došao do nje”, rekao je Nikšić konstatirajući da je to “klasična ucjena”.

Istaknuo je da ova vlast koristi sve poluge sustava za borbu protiv političkih neistomišljenika.

“Kad su spremni ovo uraditi državnoj tužiteljici i Tužiteljstvu, šta onda mogu očekivati njihovi politički protivnici, predstavnici oporbe i obični građani koji se drznu ugroziti njihove interese”, upitao je Nikšić.

Izrazio je nadu kako će doći vrijeme kada će pravosudne službe i agencije raditi u funkciji građana i zaštite države.

“A ne da obavještajne službe budu privatni obavještajci bračnog para i u funkciji zaštite njihovih interesa, već države BiH. Kada pročitam da je i ova afera udar na službu direktora, još nisam nigdje pročitao da je ovo udar na Bošnjake, pritisak mi skoči na milijun. Trebamo stvoriti ambijent da kriminalci odgovaraju bez obzira kome pripadaju i na kojoj su funkciji”, poručio je Nikšić.