KAKO SE TROŠIO NAŠ NOVAC Nepostojećoj zračnoj luci 3 milijuna, mostarskoj skoro 2, Aluminiju se nije smjelo pomagati...

Revizija

Ured za reviziju institucija u BiH podnio je izvješća o radu federalnih ministarstava u protekloj godini, a danas donosimo analizu nekih od njih.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije davalo novac Aluminiju iako to nisu smjeli

Prema revizorskom izvješću poduzeću 'Aluminij' d.d. Mostar odobrena su sredstva u iznosu od 907.096 KM po Programu utroška sredstava – Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, iako ovo poduzeće nije ispunjavalo osnovni kriterij za sudjelovanje i izbor korisnika sredstava. Programom je propisano da je korisnik pomoći privatno poduzeće , koje nije u većinskom vlasništvu FBiH ili bilo kojeg nivoa vlasti u FBiH. Međutim, ovo poduzeće nije privatno, jer ima mješovitu strukturu kapitala s vlasničkim udjelima: Vlada FBiH 44%, Vlada Republike Hrvatske 12% i pojedinačni dioničari 44% – kapital u privatnom vlasništvu.

Također, poduzećima 'IP Krivaja' iz Zavidovića, 'BNT' i 'Zrak' dodijeljena su sredstva po više podnesenih zahtjeva i iznad ukupno dozvoljenog iznosa za 708.357 KM, iako je Programom utroška sredstava – Subvencije javnim poduzećima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, utvrđeno da poduzeća mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava samo po jednom podnesenom zahtjevu i u maksimalnom iznosu od 300.000 KM po jednom poduzeću.

Revizija

Povjerenstvo formirano pri ovom Ministarstvu nije utvrdilo nenamjenski utrošak od 1.490.736 maraka financijske pomoći poduzetnicima u uvjetima korona pandemije kod onih koji su smanjili broj radnika na 31. 12. 2020. u odnosu na 30. 9. 2020. jer smanjenje broja zaposlenih imalo je za posljedicu da nije ispunjen opći cilj - očuvanje radnih mjesta. 

Ministarstvo financija ministrice Jelke Miličević našlo se pod povećalom revizora zbog četiri stvari. Prije svega jer se nisu pridržavali načelan zakonitosti i efikasnosti jer nije rješavalo u zakonski roku po žalbama izjavljenim na upravne akte prvostupanjskih organa. U tijeku godine riješeno je svega 18,7% predmeta koji datiraju iz 2016. godine, a s 31. 12. 2022. godine je 6.497 neriješenih predmeta, što je više za 234 predmeta u odnosu na 2021. godinu.

U ovom resoru nisu osigurani uvjeti za primjenu odgovarajućih stopa doprinosa na naknade za rad u povjerenstvima, što je utjecalo na to da obračun naknada zaposlenicima kod proračunskih korisnika po osnovu angažiranja u povjerenstvima nije imao tretman prihoda od nesamostalne
djelatnosti.

Revizija

Radno vrijeme u Ministarstvu iznosi 40 sati s uračunatim dnevnim odmorom u tijeku radnog dana, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Odlukom o radnom vremenu u federalnim organima državne službe. Navedeno ima za posljedicu i da se evidencije o radnom vremenu ne vode u skladu s Pravilnikom.

Revizorska pažnja u ministarstvu Denisa Lasića, odnosnu Prometu i komunikacija skrenuta je zbog novca iz proračuna koji je završio u 'B&H Airlinesu'.

Na osnovu odluka Vlade FBiH u ranijem razdoblju iz proračuna FBiH JP „B&H Airlines“ d.o.o. Sarajevo doznačen je iznos od 35.266.036 KM, koji se odnosi se na udio Vlade FBiH u osnovnom kapitalu, a koji je u Ministarstvu evidentiran na poziciji Dugoročni plasmani. Prema raspoloživim i u registar upisanim podacima iz aktualnog izvoda iz sudskog registra. Općinskog suda u Sarajevu na 15. 1. 2016. godine, jedini osnivač bila je Federacija BiH, s
100%-tnim udjelom osnivača i ugovorenim (upisanim) i uplaćenim kapitalom u iznosu od 18.773.273 KM. S obzirom na to da je u 2016. godini pokrenut stečaj u BH Airlinesu zbog gubitka koji u značajnom dijelu premašuje ukupni kapital, izvjesno je kako od iskazanih dugoročnih plasmana nema, niti će biti ekonomskih koristi, te da dugoročni plasmani nisu realno iskazani.

Revizija

Milijuni za nepostojeću zračnu luku u Bihaću

Kapitalni transferi za izgradnju autocesta i brzih cesta, Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti (koji su odobreni za izgradnju autocesta i brzih cesta) i Kapitalni transfer odobren JP Aerodrom Bihać d.o.o. nisu planirani u skladu sa Zakonom o proračunimau FBiH, na osnovu relevantne dokumentacije, za projekte koji su spremi za realizaciju. Proračunom FBiH za 2022. godinu odobreno je 229.300.000 KM za izgradnju cesta i brzih cesta, programi utroška sredstava doneseni su u iznosu od 222.400.000 KM, a realizirano je 46.008.131 KM. Također, JP-u Aerodrom Bihać d.o.o. odobreno je 19.700.000 KM, od
čega je realizirano i Aerodromu doznačeno 3.018.111 KM.

Za Aerodrom Bihać Odluka je donesena 21. 7. 2022. godine na iznos od 19.700.000 KM, a za ostale zračne luke programi utroška sredstava usvojeni su 4. 8. 2022. godine, i to: za Aerodrom Sarajevo (2.000.000 KM), Zračnu luku Mostar (2.000.000 KM) i Aerodrom Tuzla (2.000.000 KM).

Revizori su mišljenje s rezervom utemeljili i u Ministarstvu okolišta i turizma kojeg je vodila Edita Đapo.

Nije uspostavljena vjerodostojna evidencija o radnom vremenu u skladu s Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim osobama angažiranim na radu, na osnovu koje se može potvrditi da su zaposlenici bili prisutni i obavljali poslove u utvrđenom radnom vremenu, a koja je temelj za obračun plaće i drugih prava iz radnog odnosa.

Također, kriteriji za raspodjelu sredstava „Tekućeg transfera za razvoj turizma u FBiH“ za Program 2. i 3. nisu mjerljivi i ne mogu se objektivno ocijeniti. Također, nije utvrđena ni dokumentacija kojom se potvrđuje ispunjenost svih kriterija, što nije u skladu s odredbama Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2022. godinu.

Revizija

Kao i kod ostalih ministarstava, ni ovo nije izvršilo kontrolu namjenskog utroška sredstava financijske pomoći u uvjetima pandemije COVID-19 za najmanje 5.539.830 KM kod poslovnih subjekata turističko-ugostiteljskog sektora koji su smanjili broj radnika na 31. 12. 2020. u odnosu na 30. 9. 2020. godine, što nije u skladu s mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH u okolnostima pandemije COVID-19 te smanjenje broja zaposlenih imalo je za posljedicu da nije ispunjen opći cilj.

Izvješće neovisnog revizora daje se na osnovu provedene financijske revizije, koja obuhvaća reviziju financijskih izvješća i reviziju usklađenosti aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.