VIDEO  Kako se krvavi rat bandi iz Švedske prelio na BiH

Policija Sarajevo
N1

Jučerašnje ubojstvo u sarajevskom naselju Stup, a zapravo sukob narko bandi prema trenutnim indicijama, uznemirilo je javnost. Pripadnici MUP-a RS uhitili su još dvije osumnjičene osobe za ubojstvo švedskog državljanina Harrisa Osterdala i ranjavanje Еlvira Mutića, javlja N1.

Nasilje koje pogađa Švedsku proteklih mjeseci, u jeku obračuna narko bandi, sinoć je, po svemu sudeći, nastavljeno i na ulicama Sarajeva. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da je početkom mjeseca premijer Švedske pozvao Oružane snage da pomognu u suzbijanju porasta ubojstava koja se pripisuju bandama.

Ubijeni Harris Osterdal od ranije je poznat po kršenju zakona i vezama s narko mrežom.

Ovdje je iznajmio stan. Ubijen je jučer u "pola pet",  u vrijeme kada su obitelji bezbrižno šetale vani. Tri osumnjičene osobe su uhićene. Automobil kojim su pokušali pobjeći rentali su na području Sarajeva.

Građani uznemireni jer su se obračuni u dalekoj Švedskoj, nastavili ovdje.

“Može se dogoditi svugdje, ali ovdje tako naselje ovdje kupuju naselje baš takvi koji žive negdje vani imaju novac, čime se bave, većinom ti je ovdje takvo stanovništvo. Naravno da sam uznemiren, imam četvero djece, djeca mi ovdje hodaju, ja isto ovdje hodam“, rekao je jedan od njih.

Radi se o osobama s kriminalnim dosjeima. Bez obzira na tu činjenicu, ali i na obračune u Švedskoj, MUP ŽS nije imao nikakve informacije.

“O ovim osobama nije bilo raspisanih potraga niti je naša uprava policije prije ovog događaja bila obaviještena o osobama koje su po bilo kom osnovu sigurnosna prijetnja”, priopćila je danas glasnogovornica MUP-a KS, Mersiha Novalić.

“S takvom kriminalnom prošlošću da iznajme stan i da se ne zna da su tu. To je nedopustivo ako gledamo sa sigurnosnog aspekta. Sarajevo je otvoren grad za goste koje uživaju u ponudama koje Sarajevo daje, ali Sarajevo ne treba da bude otvoren grad za kriminalce – za kriminalce treba biti zatvoren grad”, naglasio je bivši ministar unutarnjih poslova ŽS, Nermin Pećanac.

Građani su zabrinuti zbog činjenice da je tako lako ući u državu i da sigurnosni aparat nije znao da su tu. S druge strane, policijski službenici su brzo reagirali nakon ubojstva. Nakon 24 sata svi osumnjičeni s lisicama na rukama.

POGLEDAJTE PRILOG