KAKO RADNICI IZ BANGLADEŠA ŽIVE U BIH? 'Odgovorni su, brzo uče jezik i brzo se prilagođavaju'

građevinski radnik
Ilustracija/Unsplash

Više od 300 radnika iz Bangladeša trenutno živi i radi u Bosni i Hercegovini. Angažirani su uglavnom u građevinskim tvrtkama, a njihovi poslodavci ističu zadovoljstvo njihovim zalaganjem i prilagođavanjem životu u našoj zemlji. Procjenjuje se da će u ovoj godini, još nekoliko stotina radnika iz Bangladeša doći raditi u bh. tvrtkama.

Muhamed Patoari je prije dvije i pol godine došao iz Bangladeša i prvi posao dobio u jednoj tvrtki iz Kalesije. Već 13 mjeseci je radnik građevinske tvrtke iz Čelića, zajedno s još 15 svojih zemljaka. Njegove kolege, lokalni radnici ove tvrtke, hvale ga kao vrijednog radnika i ističu kako vrlo brzo uči naš jezik, piše BHRT.

“U Bangladešu puno ljudi, 180 milijuna ljudi. Ovdje je dobro, dobre plaće, dobra firma, sve je dobro ovdje. Najbolje, sve je najbolje, ovdje radnika, sve je dobro, šef dobro, sve“, kazao je Muhamed Patoari iz Bangladeša.

Sadržaj se učitava...

Muhamedov zemljak, Husein Šabur, ističe svoje zadovoljstvo uvjetima rada i plaćom koja je trenutno oko 1.200 KM. Za isti posao u Bangladešu bio bi plaćen tri puta manje. Radnicima iz Bangladeša besplatno su osigurani stan i hrana, a imaju isti radni status kao i domaći radnici. Lokalni radnici ove tvrtke, koji su uglavnom mještani Koraja i Čelića, svjesni su nove realnosti da će narednih godina, zbog masovnog odlaska naših radnika prema zemljama zapadne Europe, sve više radnika iz dalekog istoka biti u domaćim tvrtkama.

“Dok sam bio mlađi išao sam po svijetu, hodao, radio. Meni normalno da dođe stranac kod nas da radi, jer i ja sam bio stranac, npr. u Njemačkoj ili Austriji. Ali, uglavnom uklapaju se dobro, rade dobro“, izjavio je Izet Horozović, radnik građevinske tvrtke iz Čelića.

Iskustva poslodavaca sa stranim radnicima su različita, u zavisnosti iz koje zemlje ti radnici dolaze, ali generalno su iskustva s radnicima iz Bangladeša pozitivna.

“Mi bismo čak i preporučili radnike koji dolaze prvenstveno iz Bangladeša jer su vrlo odgovorni, vrlo su snalažljivi. Vrlo brzo uče naš jezik, naše običaje i vrlo brzo se prilagođavaju da rade zajedno s našim zaposlenicima“, kazao je Jasmin Čeliković, pravnik u građevinskoj tvrtki iz Čelića.

Građevinske kompanije s područja sjeveroistočne Bosne imaju sve više ugovorenih poslova, ali i sve izraženiji problem s radnom snagom koju ne mogu naći na lokalnim burzama rada. Prema procjenama, tijekom ove godine još nekoliko stotina radnika iz Bangladeša doći će u Bosnu i Hercegovinu.