KAKO JE OSUĐENI PEDOFIL NA BICIKLU POBJEGAO U HRVATSKU Granična policija BiH šuti, on se hvali po hrvatskim medijima

Ivica Mišković
Provjereno

Granična policija (GP) BiH ne želi otkriti kako je osuđeni pedofil Ivica Mišković (65) iz Kaknja, nakon što je pobjegao iz Osnovnog suda u Banja Luci, prešao u Hrvatsku, pozivajući se na dva zakona koja im to, kako tvrde, onemogućavaju.

GP BiH je, naime, još 22. studenog redakcija Nezavisnih pitala je li on prešao neki granični prijelaz, te ukoliko jeste, koji, kojeg datuma i u koliko sati, te zašto ga nisu spriječili u prelasku granice, odnosno uhitili, ali su ostali uskraćeni za konkretan odgovor.

Štite mu osobne podatke

"Radi zaštite osobnih podataka nismo u mogućnosti dostaviti vam informaciju o prelasku državne granice predmetne osobe. Naime, sukladno odredbama Zakona o graničnoj kontroli i Zakona o zaštiti osobnih podataka, osobni podaci o prelasku državne granice mogu se dostaviti samo tijelima nadležnim za sprečavanje i otkrivanje kaznenih djela i prekršaja i opasnosti po javnu sigurnost, pravni poredak i državnu sigurnost", rekli su jučer iz GP BiH.

Međutim, odmah potom novinari Nezavisnih tražili su i službeno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, odakle su dobili nedvosmislen i jasan odgovor.

"Ukoliko je riječ o objavi informacije od javnog interesa nema smetnji da se takva informacija objavi sa stanovišta Zakona o zaštiti osobnih podataka", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Dakle, može se zaključiti da su u Graničnoj policiji BiH procijenili da nije u javnom interesu stravičan i uznemirujući slučaj o kojem pišu desetine medija iz BiH, ali i Hrvatske, u koju je Mišković pobjegao. 

Postavlja se onda pitanje i tko može garantirati da on, kada je već jednom uspio, neće ponovo pronaći rupu na granici i vratiti se u BiH.

Štoviše, treba naglasiti i da je majka djevojčice, a koja je, prema prvostupanjskoj presudi, Miškovićeva žrtva, navela da strahuje za sigurnost svoje djece. Ali, uprkos tome, čini se da se naše institucije još nisu pomjerile s mrtve točke u procesu zahtjeva da on bude izručen u BiH.

"Uvidom u informacijski sustav Ministarstva pravde BiH utvrđeno je da ovaj predmet ne prolazi našu evidenciju, odnosno do danas nije zaprimljen. Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde BiH samo središnje tijelo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo mjerodavni sud ili tužiteljstvo u BiH", rečeno je jučer za "Nezavisne novine" iz Ministarstva pravde BiH.

Hvali se kako je prevario institucije BiH

Mišković je, podsjetimo, pobjegao 7. studenog iz Osnovnog suda u Banjoj Luci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije. Tri tjedna kasnije u ovom sudu tvrde da uvjeti za zahtjev za izručenje bjegunca još nisu stečeni.

"Osnovni sud Banjaluka poduzima sve potrebne mjere i radnje prema nadležnim organima imajući u vidu trenutnu procesnu fazu u predmetu, te ističemo da će biti poduzete sve radnje za izručenje osuđenog I.M. kada se za to steknu zakonom propisani uvjeti, kao i uvjeti propisani Sporazumom o pružanju pravne pomoći u kaznenim stvarima između BiH i Hrvatske", rekli su za "Nezavisne novine" iz Osnovnog suda u Banjoj Luci.

I dok tromo bh. pravosuđe još tapka u mjestu, Mišković kao slobodan čovjek šeta Zagrebom, obilazi redakcije tamošnjih medija i trijumfalno objašnjava kako je uspio prevariti naše institucije.

"Na sudu sam bio, iskočio kroz prozor i pobjegao. Biciklom sam prešao na crno. Do Novog (Grada) sam vozio, išao sam na Prijedor, pa u Dvoru dole prešao", izjavio je Mišković.

Formiran predmet u Tužiteljstvu

Slučajem bijega osuđenog pedofila Ivice Miškovića iz zgrade Osnovnog suda bavi se i Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka. Prijava im je stigla i predmet su formirali.

"Po zaprimanju prijave ovo tužiteljstvo je formiralo predmet. Postupajući tužitelj uputio je zahtjev Policijskoj upravi Banja Luka za poduzimanjem mjera i radnji po dostavljenoj prijavi", rekli su jučer za "Nezavisne novine" iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka.