Kako je broj mudžahedina sa 75 za godinu porastao na 1.500

auto bomba
auto bomba

... ove godine i Televizija N1.

 - Naime, 1997. godine je ispred zgrade Policijske uprave u Splitskoj ulici u Mostaru pola sata prije ponoći eksplodirala bomba. U tada još rovitom gradu koji je kretao ka integraciji i čija je policija nakon ratnih sukoba između Bošnjaka i Hrvata tek započela zajedničko patroliranje i što je bio prvi korak ka ujedinjavanju institucija u gradu povrijeđena su tri policajca, dok je oko 50 osoba lakše ili teže povrijeđeno. Napad u Mostaru bio je prvi teroristički akt u BiH - objavio je N1 16. siječnja ove godine.

Večernji list također je, baveći se ovom tematikom, podsjetio da je, prema pravosudnim organima, tada za krivca imenovan Ahmed Zuhair Handala koji je godinama bio u bijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vojska ga je zarobila u Afganistanu, potom zatvorila u Gvantanamo, odakle je nakon oslobađanja otputovao u Saudijsku Arabiju. S druge strane, nekadašnji časnik El-Kaide i pripadnik odreda El-Mudžahid u tijeku rata u našoj zemlji Ali Ahmed Ali Hamad pod ratnim nadimkom Abu Ubejda 30. ožujka 2009. godine protjeran je iz BiH u rodni Bahrein, što je potvrdio tadašnji direktor Službe za poslove sa strancima, a današnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ovaj Bahreinac je od 30. prosinca 2008. godine bio u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima, nakon što je odslužio kaznu zatvora od 12 godina za napad autobombom u Mostaru koji je izveo sa Abu Jemenom i Handalom.

Svjedok optužbe

Svjedočio je u postupku protiv rahmetli generala Rasima Delića, bivšeg zapovjednika Armije RBiH, te je kao svjedok optužbe tvrdio da je 1992. godine u BiH bilo oko 75 mudžahedina, da bi se taj broj 1993. godine povećao na oko 1.500, te da je postrojba El-Mudžahid djelovala u koordinaciji s Armijom BiH.

Deutsche Welle je izvještavao da je Ali Hamad svjedočio i o tome kako je prvi čovjek mudžahedinske zajednice u BiH bio Abu Abdul Aziz, blizak suradnik Osame bin Ladena.

- Kako je meni sam Abu Abdul Aziz potvrdio, on je kontaktirao s vojnim i političkim vrhom u Sarajevu. Rekao mi je da je razgovarao s Alijom Izetbegovićem i s nekim visokim časnicima u Sarajevu. Rekao mi je da su oni njemu dali punu podršku i da su se s njim dogovorili gdje će biti i on i njegova postrojba - govorio je, svjedočeći u Sarajevu, jer nije dobio vizu za odlazak u Hag.

Tražio azil u Srbiji

Kako je javljala Federalna televizija, Hamad je u BiH stigao poslije obuke u El-Kaidinim kampovima u Afganistanu, nakon čega je postavljen na čelo jednog voda islamskih ratnika koja se borila u sastavu odreda "El Mudžahid".

Tijekom rata u Bosni oženio se sa državljankom BiH. Na osnovu sudjelovanja u ratu u BiH imao je i državljanstvo BiH, koje mu je oduzeto nakon revizije dodjele državljanstava.

Nudio je da svjedoči u Srbiji o zločinima koje su mudžahedini počinili tijekom rata u BiH, a da zauzvrat stekne azil za boravak u Srbiji kako ne bi bio vraćen u Bahrein, ali tamo su ga, ipak, otpratili pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.