KAKO DO POSLA U POSUŠJU? Oporba 'maše' popisom 39 nezakonito zaposlenih djelatnika u 'Vodovodu'

Frano Lebo Vodovod Posušje

Trakavica u Posušju oko zapošljavanja u javnom poduzeću 'Vodovod' se ne smiruje, a tako je bilo i na prošloj sjednici općinskog vijeća kada su neki oporbeni vijećnici 'mahali' popisom nezakonito zaposlenih djelatnika.

"U JP Vodovod Posušje od 2018. do danas zaposleno je 39 djelatnika bez da se raspisao i jedan javni natječaj. Među njima ima ljudi koji nikad nisu došli na radno mjesto gdje su zaposleni. Kada je direktor bio na sjednici općinskog vijeća, na pitanja zašto se to tako radi u tom javnom poduzeću, direktor je govorio da on nije obvezan raspisati natječaj i da sve radi po slobodnoj procjeni. Istražujući i čitajući dalje županijske i općinske zakone, JP Vodovod funkcionira na temelju federalnih zakona jer ŽZH nema Zakon o javnim poduzećima", kazala je za hercegovina.info Ljiljana Pirić, neovisna vijećnica u Općinskom vijeću.

Tvrdi da zakonske regulative ne znače previše aktualnom direktoru.

"Više od dvije godine inzistiram na tome da direktor, iako je obvezan u roku od 30 dana dostaviti odgovor na vijećničko pitanje, on ne dostavlja i na odgovore čekam četiri mjeseca. Znam ja da on nema što odgovoriti, ali zakonske procedure se moraju poštivati", nastavlja.

'Eto ti, pa zovi sama...'

"Tražila sam od Općinskog vijeća da radna inspekcija 'pročešlja' cijeli slučaj i vijećnici vladajuće stranke (HDZ BiH) nisu to podržali i rekli su mi 'eto ti, pa zovi sama'. Bili su protiv, dakle onda podržavaju takav rad direktora javnog poduzeća u našoj općini. Mi vijećnici imamo dobar dio odgovornosti jer je općinsko vijeće ujedno i osnivačka skupština Vodovoda", istaknula je Pirić.

Tomislav Topić, vijećnik HDZ-a 1990 još ranije je upozoravao na rad javnog poduzeća 'Vodovod'.

Topić je koncem prošle godine na sjednici općinskog vijeća pitao direktora koliki je ukupni dug njegovog poduzeća na 31. 12. 2021., no direktor Lebo je odgovorio tada da ne zna trenutačno ukupni dug, ali da je to negdje oko 7,5 milijuna maraka s kreditom Svjetske banke. Kako je kasnije u raspravi Topić naveo, iznio je podatak od preko 10 milijuna maraka duga, preciznije 10,293.144,00, kao i to da u su u Izvješću uočene nepravilnosti po pitanju poreza, doprinosa, duga prema dobavljačima i ostale kratkoročne obveze jer je uprava navela 3.312.478,00 dok su neovisni revizori utvrdili da se radi o 3.881.075,00 što je preko 550 tisuća maraka razlike pa je vijećnik pitao o točnosti podataka budući da se, prema poduzeću, dug smanjuje, a prema neovisnim revizorima povećava.

Još prije 23 dana poslali smo upit 'Vodovodu' oko istinitosti navoda sa sjednice općinskog vijeća, a dobili smo obećanje da će u narednom razdoblju odgovoriti na prozivanja pojedinih vijećnika. No do objave teksta ni mi nismo dobili odgovor, a ni na službenim stranicama nema nikakvih obavijesti o aktualnoj temi.

Podsjetimo, klub oporbenih vijećnika ispred kluba HDZ 1990 i neovisne vijećnice Ljiljane Pirić, kluba vijećnika HSP-a BiH i vijećnka HSS-a još je 23.12.2022. dostavili su u zgradu općine Posušje inicijativu kojom traže smjenu direktora JP Vodovod, gosp. Frane Lebe.

U njoj su istaknuli kako je za vrijeme trajanja dva mandata direktor Lebo povećao dug JP Vodovod d.o.o.

"Nije uspio napraviti glavni projekt za izgradnju pročistača pitke vode, za koji je FBiH osigurala novce u iznosu preko 4.171.507.66 KM , a Vlada ŽZH je kraj 2022. god. označila kao početak realizacije projekta, novce za izradu glavnog projekta u iznosu od 100 000kn, osigurale su Vode RH, jedina obveza direktora Lebe je bila ispravno raspisati javnu nabavku sa svim pratećim stavkama i to nije uspio, razlog poništavanja javne nabavke bio je obvezan objasniti Skupštini društva. Zbog direktorovog neznanja ili nemara još uvijek ne možemo imati financijsku dobit, obzirom da će grad Imotski kupovati vodu od Općine Posušje kada budemo imali pročistač (prilog- poništenje Javne nabave, za izradu glavnog projekta pročišćivača pitke vode", kažu.

Posebno mu zamjeraju netransparentno trošenje čime je direktor Lebo doveo poduzeće do blokade računa.

"JP Vodovoda d.o.o od strane Porezne uprave, zbog neizmirenih dugovanja za doprinose zaposlenih, te je poduzeće doveo u situaciju da uzima poslova od firme „Mrka ljut”, zbog nemogućnosti direktnog javljanja na javne nabavke i uz odgovarajuću proviziju.

Niti jedna banka ne želi JP Vodovod d.o.o dati kredit, zato što je većina imovine JP Vodovod d.o.o pod hipotekom zbog dugovanja MH Senjakovina, upravna zgrade i vodosprema Senjakovina, a opet sve zbog neznanja u upravljanju direktora Lebe (URED ZA REVIZIJU INSTITUCIJA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE prilog Revizorsko izvješće za 2020.godinu o radu JP Vodovod, str.19.)", zaključili su.

Nakon njihove inicijative direktor Lebo je izdao priopćenje u kojem je sve nazvao gnjusnim i politički motiviranim optužbama.

Nakon toga su posuški oporbenjaci izdali demantij demantija, u kojem su također od direktora Lebe zatražili da demantira svoju poruku vijećniku koji mu je postavio pitanje o poslovanju JP Vodovod. U istoj je Lebo zaprijetio Topiću da voda u njegovo naselje neće doći u ovom stoljeću.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.