FOTO  KAKO DANAS SLAVE MOSTARSKI ZATVORENICI? Sveta misa, malo 'jači' ručak uz janjetinu i kolač te brojne društvene igre

KPZ Mostar zatvor Ćelovina

U mostarskom zatvoru koji je poluotvorenog tipa trenutačno boravi oko 100-njak zatvorenika. Ono što se posebno poštuje u zatvoru su vjerske slobode te je i u skromnim te neadekvatnim uvjetima ispoštovano da zatvorenici slave svoje blagdane. Ravnatelj Ivan Lončar primio nas je u zatvoru te približio kako će ovaj Božić izgledati u KPZ Mostar.

"Odmah na ulazu u zatvor imamo osigurane dvije improvizirane prostorije koje između nas zovemo džamija i crkva. Tu osuđenici obavljaju vjerske obrede u skromnim uvjetima", kazao je za hercegovina.info novi ravnatelj Ivan Lončar te naglasio da je tu trenutačno 100-njak zatvorenika dok brojka općenito varira između 100 do 150. 

KPZ Mostar zatvor Ćelovina

Pogodnosti za Božić?

"Nema. Stvarno nema nekog popusta. Tu moram naglasiti da zatvorenici koji su stekli prava na mogućnost korištenja pogodnosti, ovisno o visini kazne i počinjenog djela, npr. netko je ovdje 2 godine zbog kaznenog djela u prometu i već nakon polovine ili četvrtine izvršene kazne ima pravo mogućnosti da iskoristi pogodnosti. Katolici sad za Božić nekako tempiraju te slobodne dane za izlazak pa onda nakupe 3-4 dana kako bi ovih dana u komadu bili kući", ističe Lončar.

Blagodati poluotvorenog tipa

"Kad je netko dobio presudu i pošalju ga nama u Mostar, on neće cijelo vrijeme provesti u ćeliji. Nakon nekog vremena dobije pravo izlazka, naravno, uz stručnu procjenu", nastavlja ravnatelj koji nam kaže da nema tih nekih filmskih slika kada je u pitanju Božić ili bilo koji drugi vjerski blagdan. 

KPZ Mostar zatvor Ćelovina

Bogatiji ručak

"Pa evo moram reći da je to možda jedino što je drukčije. Stvarno bude 'pojačan' ručak, vjerojatno će biti janjetina i na kraju desert, kolač neki. Na taj način obilježimo da je blagdan, ali opet to je tog dana za sve zatvorenike, a ne samo katolike", kaže naš sugovornik.

Do slobode i preko društvenih igara

"Naša kolegica radi s osuđenicima na socijalizaciji pa opet mogu vidjeti neku korist za sebe. U tijeku je turnir u šahu, dominama, kartaškim igrama i finale će biti između Božića i Nove godine. Uglavnom, tada ti pobjednici, ako koriste mogućnost korištenja pogodnosti mogu dobiti pravo na dodatan dan ili popodne u gradu. Treba imati na umu da smo mi dosta limitirani i prostorom i resursima, tako da je stvarno teško uraditi nešto posebnije od ovoga što trenutačno imamo", nastavlja Ivan Lončar.

KPZ Mostar zatvor Ćelovina

Poklone je moguće dobivati, ali...

"Da, ali u okviru pravilnika. Osuđenici i mimo Božića komuniciraju s obitelji, prijateljima i dobivaju pakete. Ne bih rekao da je ovih dana nešto drukčije. To je s druge strane i komplicirana pošiljka jer sve mora biti hermetički zatvoreno kako ne bi došlo do zlouporabe. Svaka stavka u paketu se onda naknadno mora posebno otvoriti i pregledati jer se ništa ne smije prepustiti slučaju. U zatvoru imamo raznih osuđenika i vi ne znate tko kome što šalje, nije svaka pošiljka dobronamjerna, a mi smo odgovorni za sve što uđe", naglasio je.

Sveta misa na Božić

"Katolički svećenik koji je zadužen za zatvor dolazi četvrtkom. Potvrdio je da će biti misa i za Božić u zatvoru, samo je još pitanje satnice jer mora uskladiti sa svojim župnim aktivnostima", kazao nam je ravnatelj Ivan Lončar u prostorijama zatvora gdje su nas dočekali te naglasio da na božićnoj, kao i ostalim misama očekuje 15 do 20 osuđenika.

KPZ Mostar zatvor Ćelovina

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.