Kako će se BiH nositi sa istinom o nestalim bugojanskim Hrvatima?

...točnije 17. otkako su izašli iz zloglasnog logora Armije BiH gdje su neki proveli i do osam mjeseci, međutim ujedno je to i dan sjećanja na 20 nasilno odvedenih zatvorenika čija je sudbina još uvijek nepoznata.

Obitelji nasilno odvedenih bugojanskih Hrvata punih 17 godina tragaju za tijelima svojih najmilijih, a slutnje o njihovoj sudbini dijeli i Koordinacija bugojanskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U svome priopćenju, kojeg je objavio portal Središnja Bosna, Udruga se prisjetila 19. ožujka ratne 1994., blagdana Svetog Josipa kada predstavnici takozvane Armije BiH nakon nebrojeno puta dogovorene i isto toliko puta odgođene razmjene hrvatskih logoraša ni taj put nisu bili iskreni i držali se dogovora o razmjeni.

Umjesto toga iz Armije BiH došlo je objašnjenje da su neki od 20 uglednih bugojanskih Hrvata, nestalih iz evidentirane skupine od 314 logoraša, ranije pušteni dok su neki navodno pobjegli prema crtama bojišnice koju nadzire srpska vojska.

- Bezočnu laž prihvati bošnjački narod, ali i pojedini 'slijepci' iz međunarodne zajednice. Iako u izvanrednom izvješću zapovjednika Operativne skupine 'Zapad' Selme Cikotića jasno stoji: 'Zbog nepostojanja razloga za držanje u zatvoru otpušteno je 66 zarobljenika, a u zatvoru imamo 317 zarobljenika plus 2 zarobljena u G. Vakufu, ukupno 319. Od ovih 319 ljudi za sve postoje osnove za suđenje, a 23 zbog težine počinjenih djela imaju poseban tretman - piše u priopćenju Koordinacije bugojanskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Izvješće koje je poslano Zapovjedništvu Trećeg Korpusa 17. rujna 1993. kojeg potpisuje i zapovjednik Selmo Cikotić jasan je dokaz da su tada logoraši bili živi i nisu imali osnova za suđenje, smatraju u Udruzi i napominju kako je očito da je 'poseban tretman' kojeg aktualni ministar obrane spominje u navedenom dopisu podrazumijeva njihovu likvidaciju u uklanjanje tijela koja nisu ni do danas pronađena.

Kako dnevnik.ba javlja početkom lipnja, službeno je potvrđeno da je Selmo Cikotić, ministar obrane Bosne i Hercegovine koji je tijekom rata bio zapovjednik Operativne grupe Zapad 3. korpusa Armije BiH, osumnjičen za ratne zločine počinjenje tijekom rata nad bugojanskim Hrvatima od strane Armije BiH.

Klupko zločina počelo se odmotavati kada je Enes Handžić, oficir 307. brigade Armije BiH, sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH, priznao svoju odgovornost, dobio 10 godina zatvora i pristao svjedočiti protiv drugih i dati sve informacije kojima raspolaže.

Osim Cikotića, navode u Udruzi, među 'najblaže rečeno' povlaštenima u bugojanskom slučaju je i Predsjednik ratnog predsjedništva Đevad Mlaćo koji je također godinama tvrdio da su bugojanski logoraši pušteni ili pobjegli.

- No, kako su u laži kratke noge, Mlaćo je demantirao sam sebe i to na Sudu BiH kada je potvrdio autentičnost sljedeće rečenice iz svojega dnevnika: 'Službeno - ne smijemo imati civilnih zarobljenika.

Tajno - ekstremni dio zarobljenih vojnika likvidirati.' Primjeri su to koji najbolje ilustriraju kako bošnjački predstavnici civilnih i vojnih vlasti mogu lagati koliko god žele i gdje god hoće - kaže se u priopćenju.


U Udruzi stoga zaključuju da 'premlaćivanja, ubojstva, odvođenje u nepoznato, izgladnjivanje, prisilno vađenje krvi logorašima, odvođenje na prvu crtu bojišnice, osobama poput Mlaće i Cikotića, omogućuju da umjesto u zatvoru završe u ministarskoj fotelji ili pak vrate prijeratni posao kao što je to slučaj s Mlaćom koji je odnedavno ponovno nastavnik u bugojanskoj Gimnaziji.

- Nije stoga nikakvo čudo da je država koja im to omogući svakim danom sve dalje od Europe, a ovakav tretman ratnih zločinaca lako je može dovesti i do raspada. Usprkos svemu, hrvatske Udruge se nikad neće prestati boriti protiv ovakve podle, nepravedne, zle i dominantne bošnjačke politike koja, umjesto pravne i pravedne države tri konstitutivna naroda, ima dva bošnjačka člana predsjedništva i jednog srpskog.

Mi nećemo i ne želimo ovakvu državu koja štiti krvnike hrvatskog naroda.

Želimo državu u kojoj će i hrvatski narod biti jednakopravan, a majke i očevi naših 20 nasilno odvedenih logoraša dobiti barem minimum, a to je pravo na dostojan pokop svojih najmilijih te primjerenu kaznu za nalogodavce i počinitelje", stoji u priopćenju četiri Udruge proistekle iz Domovinskog rata Bugojna... - zaključili su iz Koordinacije bugojanskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.