KAKANJ Razbojnik koji je vezao i opljačkao župnika osuđen na četiri godine zatvora

Luka Čokara
MUP ZDŽ

Županijski sud u Zenici izrekao je prvostupanjsku presudu kojom je Luka Čokara osuđen na četiri godine zatvora za razbojništvo počinjeno nad Žarkom Vujicom, župnikom Crkve svetog Petra i Pavla u Kaknju, 2. rujna prošle godine.

Navodi iz optužnice

Prema navodima iz optužnice, Čokara je iskoristio odsustvo oštećenog župnika i ušao u nezaključani župni ured.

Kada se župnik vratio, on mu je, prijeteći nožem, naredio da legne na pod i vezao mu ruke. Potom ga je vodio od jedne do druge prostorije, a, kada je pronašao ključeve od sefa, uzeo je sav novac koji je bio u raznim valutama. Čokara je potom uzeo i metalnu kutiju u kojoj su se nalazile 103 kovanice zlatnih dukata, s natpisima iz austrougarskog doba i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica župnika.

"Oštećenom, kojem je prethodno naredio da sjedne na stolicu u neposrednoj blizini sefa, naredio je da nikog ne poziva narednih sat vremena, da bi potom uzeo ključeve od župnog ureda, napustio ured zaključavši ga, a potom, zajedno s protupravno prisvojenim predmetima, udaljio se u nepoznatom pravcu", navedeno je u optužnici.

Uhićen u Sarajevu

Župnik je pozvao susjeda Š. H., koji je obavijestio policiju u Kaknju. Policajci su po dolasku pronašli i oslobodili župnika. U optužnici se navodi da je Čokara oštetio župni ured župe Sveti Petar i Pavao za oko 30.000 KM i 103 zlatna dukata za sada nepoznate vrijednosti. Luka Čokara je s plijenom pobjegao u Sarajevo, gdje je uhićen.