KAFIĆI I NOĆNI KLUBOVI RADE, ALI ŠKOLE SPORNE Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva proporuča online nastavu, a naređuje maske i na otvorenom

KAFIĆI I NOĆNI KLUBOVI RADE, ALI ŠKOLE SPORNE Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva proporuča online nastavu, a naređuje maske i na otvorenom
Ilustracija / hercegovina.info

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je hitnu sjednicu na kojoj sagledana epidemiološka situacija COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu naredbu i preporuke koje se primjenjuju od 26.10. te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje. 

Među njima je i preporuka da se uvede online nastava, naredba da se maske nose i na otvorenom, dok se o ugostiteljskim objektima nije govorilo, iz čega je razvidno da nam je prioritet da rade kafići i noćni klubovi, a ne škole, i da se donošenje novih nelogičnih preporuka i mjera nastavlja. 

Ovo su nove naredbe i mjere: 

U općim mjerama iz  naredbe, naloženo je da je nošenje zaštitne maske obavezno kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima. 

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sustava u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. 

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog kroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportaši na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u naredbi.  

Na hitnoj sjednici Kriznog stožera FMZ konstatirano je da je epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna obzirom na ubrzano širenje virusa, te se u narednom razdoblju očekuje daljnje pogrošanje epidemiološke situacije, odnosno povećanje broja novozaraženih, kao i broja hospitaliziranih pacijenata.

Sedmodnevna incidenca u Federaciji BiH zaključno s 25.10. iznosila je 160 oboljelih na 100.000 stanovnika i udvostručila se u posljednjih sedam dana, a najviša incidenca je u Herecegovačko-neretvanskoj županiji gdje iznosi 374, u Sarajevskoj 281, Bosansko-podrinjskoj 260 i Zapadnohercegovačkoj 245 slučajeva na 100.000 stanovnika. 

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je donio i preporuke kojima se, između ostalog, svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće gdje god je to moguće.  

Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela. Zanimljivo je da se u isto vrijeme ne vidi ništa sporno u radu noćnih klubova i kafića, gdje se u zatvorenom i bez maski mladi zabavljaju do kasno u noć. 

Opijanje je očito važnije od stjecanja znanja.

Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje izvanškolskih i vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru. 

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. 

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u razdoblju od 11.00 – 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije  kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet. U isto vrijeme unučad im u sitne sate dolaze iz kafića i diskoteka, no stožernici se boje ugostitelja pa u tom smjeru ne smiju izdavati ni naredbe ni preporuke, dok roditeljima i djeci mogu odlučivati o životu. 

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zbog epidemiološke situacije koja se pogoršava u četvrtak 22.10.2020. uputio Federalnom stožeru Civilne zaštite prijedlog za razmatranje ponovnog uvođenja stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH. 

Ovom prigodom pozivamo sve roditelje da ispišu djecu s fakulteta, škola i vrtića i upišu ih u kafiće i noćne klubove, jer se tamo smije ići, a u odgojne i obrazovne ustanove ne. 

Nijedan stožer u Federaciji nije dorastao izazovu da odgovori na pitanje što je ono što mora raditi, i kakve ćemo posljedice imati nakon generacija "online učenika i studenata", a što je ono što bi moglo barem kraće raditi. Tako mostarski studenti po danu skidaju leekcije s interneta, a po noći tulumare. Blago nama! Donošenje takvim preporuka i mjera, koje ni donositelji ne pokušavaju razumjeti nastavilo se očito i danas.