KAD SE MALE RUKE SLOŽE Učenici iz Cima ručno izrađuju povijesne motive Hercegovine, njihovi cekeri se nose širom svijeta

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim
Hercegovina.info

Mostarsko naselje Cim predstavlja jednu od najstarijih ranokršćanskih bazilika u ovom dijelu Europe, a takav značaj prepoznalo je osoblje Osnovne škole Cim, koji su zajedno sa svojim najmlađim učenicima pokrenuli radionicu stvaranja zadivljujućih simbola i motiva Cima i Hercegovine baš na cekerima, odvajajući sve prihode u humanitarne svrhe. Kad se male ruke slože, a povijest i rad spoje, onda dolazimo do najljepših dječijih osmijeha i rezultata kojim se i oni malo stariji ponose.

Svi ukrašeni cekeri prodani su rekordnom brzinom, a mahom ćete ih prepoznati u rukama kupaca širom Hercegovine, ali i dijaspore, dok se s ponosom naglašava da su svaki detalj na ovim cekerima izradili upravo naši najmlađi stanovnici i đaci ove škole, uz pomoć inspirativnih i posvećenih učiteljica, koje su i same uložile i više od truda u ovu ideju. Prema riječima ravnatelja ove škole Saše Jarmanovića, ova ideja ima više pozitivnih i lijepih strana, a cilj za budućnost je jasan – zaplet ove priče tek slijedi, a donijet će mnoge stvari koje će sve stanovnike Bosne i Hercegovine učiniti ponosnim.

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim

„Ideja za izradu cekera s motivima bazilike u Cimu, došla je još 2022. godine, od naše kolegice, profesorice razredne nastave Željke Marojević, koja je i jedna od voditeljica školske sekcije Domaćinstvo. Kao originalna, kvalitetna i iznimno motivirajuća, ideja je prepoznata odmah i od voditeljica i voditelja drugih školskih sekcija, pa su zato mnogi pomogli realizaciju iste. Tako su sudioništvo u ovom projektu uzela djeca iz razredne, ali i ona iz predmetne nastave, te niz njihovih učitelja i učiteljica, te školsko administrativno i pomoćno osoblje“, započeo je Jarmanović za Hercegovina.info.

Kako kaže, sam projekt je u stvari počeo teći odmah po njegovom idejnom začetku, a reakcije su već na početku bile zadivljujuće.

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim

„Već smo prošle godine stupili u kontakt s časnim sestrama iz Hercegovine, koje misijski djeluju na Salomonskim Otocima, te smo sva prikupljena sredstva od prodaje prvih cimskih suvenira, darovali najugroženijim skupinama ovog, za nas egzotičnog odredišta. Valja istaknuti kako je naš unikatni proizvod, u potpunosti izrađen rukama naših učenica i učenika, odlično prihvaćen od mještanki i mještana Cima, ali i stanovnika Grada Mostara, te mnogih koji žive u dijaspori. Zato smo sve cekere prodali u rekordnom roku“, istaknuo je Jarmanović.

Druga faza ove akcije počela je prije nekoliko dana, a ovogodišnji cekeri će doživjeti mali redizajn u odnosu na prošlogodišnje.

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim

„O pojedinostima mi je zabranjeno govoriti od strane voditeljica projekta, prije nego što druga kolekcija prvog cimskog suvenira ugleda svjetlo dana. I sama svrha prikupljenih novčanih sredstava od prodaje suvenira, još nije definirana, no sigurno će imati humanitarni karakter“, naglasio je Jarmanović.

Jedna od najljepših strana ove priče dolazi upravo na početku rada, kada je potrebno nabaviti sav potrebni materijal.

Naime, nebrojeno puta su naše učiteljice, od vlastitih sredstava nabavljale potrebni materijal, te čekale da prikupimo novčana sredstva kako bi im vratili utrošeno. Ovdje ne treba stavljati naglasak samo na novac, nego i na uloženo, svima dragocjeno vrijeme za odabir materijala i svega drugog, potrebnog za izradu. Prvi šivaći stroj donijela je u školu spomenuta kolegica Željka Marojević. U početku je ured ravnatelja služio kao krojačnica. Nisu tu bili samo šivaći strojevi, nego i parna glačala. Kada je sve to instalirano u moj ured, na trenutak sam pomislio: „Bože, zašto sam ovo dopustio!?“ No, kada vidite svu predanost, s kojom djeca pristupaju zadatku, shvatite kako se sav taj šušur itekako isplati i ima nemjerljivu vrijednost“, objasnio je zadovoljno Jarmanović za naš portal.

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim

Cilj ovoga projekta je predočiti Cimljankama i Cimljanima, Mostarkama i Mostarcima, Hercegovkama i Hercegovcima, a onda i svim građanima Bosne i Hercegovine, ono što većina njih vjerojatno već zna: od Boga nam je darovan prelijep komad zemlje, s mnoštvom zemljopisnih, povijesnih i kulturoloških različitosti, kojima se treba ponositi i koje treba isticati.

Mi imamo svoju kamenu ljepoticu – cimsku baziliku, oko koje pričamo našu priču, koja već nadilazi, s našim skromnim resursima, lokalne okvire. Tako svaki dio ove zemlje ima nešto što valja istaknuti, što treba voljeti i što može svima donijeti višestruku korist. Cimska bazilika još nije dovoljno eksponirana kulturološka stvarnost, ali smo mi učinili prvi mali korak na dugom putu, kako bi ona to postala“, pojasnio je Jarmanović.

Posebno zadovoljstvo ide ka tome da su uspjeli pokazati kako cimska ljepotica ne mora biti percipirana samo kao spomenik, nego se može popularizirati kroz mnoštvo tema i raznovrsnih akcija, a reakcije djece na ručni rad su sjajne.

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim

„Reakcije djece na radionicu ovakvog tipa su izvrsne. Djeca uživaju u izradi suvenira. Oni možda i ne mogu uvijek verbalno izreći ono što osjećaju, ali njihovu intuiciju nije moguće prevariti – djeca znaju kako je ovo važna i velika priča za našu Školu i za naš Cim“, rekao je Jarmanović.

Još jači rad s još većom inspiracijom tek slijedi, a ove godine uz učiteljice Željku Marojević, Barbaru Kvesić, Andrijanu Drežnjak, Marinu Grbešić, Kristinu Glibić, knjižničarku Mirjanu Marjanović i njihove učenice i učenike, ekipa je dobila i pojačanje u učiteljici Danijeli Bevanda i računovotkinji škole Ivani Dujmović.

„Uzmemo li u obzir kako obje imaju i strojeve za šivanje, ne možemo potpuno isključiti mogućnost kako ćete naše cekere vidjeti i na policama najprestižnijih modnih trgovina“, šaljivo je kazao Jarmanović.

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim

Najveću pomoć na samom početku su im pružili svi sumještani i roditelji učenika, koji su kupnjom cekera podržali njihov rad, a ravnatelj je i ovu priliku iskoristio da im se neizmjerno zahvali.

„Planovi za budućnost su takvi da se za sada, po pitanju motiva, zadržavamo na tlocrtu cimske bazilike, uz pokoji atraktivni slogan, usko vezan za naš Cim. Naravno, to ne znači kako ne namjeravamo, kada za to dođe vrijeme, proširiti lepezu motiva, otisaka i samih izrađenih predmeta. Sigurno će se to u jednom trenutku dogoditi, jer je ovo akcija koja ne smije stati“, zaključio je Jarmanović.

Ranokršćanska bazilika u Cimu

Ručni rad učenika Osnovne škole Cim

Ostaci ranokršćanske bazilike u Crkvinama u Cimu predstavljaju najznačajniji arheološki lokalitet iz ranokršćanskog razdoblja. Na ovom lokalitetu, osim ostataka arhitekture, pronađeni su i vrijedni ulomci kamene plastike, te brojni pokretni nalazi, kao i znatan broj grobnica iz perioda kasne antike – ranog kršćanstva, ali i zrelog srednjeg vijeka. Utvrđeno je postojanje reprezetativnog ranokršćanskog sakralnog objekta.To podrazumijeva dataciju u 5. – 6. stoljeće poslije Krista, podaci su sa službene stranice Grada Mostara.

U siječnju 2004. godine arheološko područje s ostacima kasnoantičke bazilike, memorije i zgrade za stanovanje i dio pokretne baštine pronađenog na arheološkom području, a koje se nalazi u Muzeju Hercegovine u Mostaru te koje je popisano u inventarnim knjigama nalaza Muzeja, proglašeno je za nacionalni spomenik BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.