KAD MOSTAR NIJE MOST Kako je ljetna škola otkazana zbog grafičke inkvizicije i umjetne inteligencije

Stari most umjetna inteligencija

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru u suradnji s IPSA-om (Internetional Political Science Association) planirao je organizirati jednotjednu ljetnu školu na engleskom jeziku za koju bi vrlo vjerojatno mali broj ljudi znao da se u medijima nije pojavio 'sporni' plakat najave.

Naime, službeni plakat najave ljetne škole prema 'dežurnom pastoralu za brigu o vjerskim pitanjima' bio je neprimjeren jer su, navodno, uklonjene džamije u pozadini Starog mosta. Iako smo ušli u izbornu godinu i najlakše bi bilo reći da je plakat provokacija za dizanje tenzija, teško je pomisliti da dekan Filozofskog fakulteta i organizacijski odbor ljetne škole ne bi mogli biti kreativniji od prvoloptaškog uklanjanja džamija. Domaći komentatori s opskurnih društvenih mreža i marginalnih političkih stranaka ionako su dokazali da im treba puno manje od ovoga kako bi zatrovali javni prostor, a svojim djelovanjem samo skreću fokus s pravih problema u društvu.

Halabuku oko plakata podizali su oni koji ni u realnoj neobrađenoj fotografiji ne bi mogli razaznati zvonik Franjevačke crkve i minaret džamije. Istina, oko Starog mosta je puno više džamija negoli je to generirala umjetna inteligencija za plakat koji je besplatno preuzet s Freepika, no tko je ikad koristio programe umjetne inteligencije zna da je vrlo teško detaljizirati fotografiju onako kako bi htjeli u potpunosti.

Stari most umjetna inteligencija
Originalni plakat najave Filozofskog fakulteta
Stari most umjetna inteligencija
Stranica na kojoj možete preuzeti besplatne fotografije generirane od strane umjetne inteligencije

Ljetna škola je na kraju otkazana

Iako je nejasno iz kojeg razloga bi Filozofski fakultet pokleknuo pred grafičkom inkvizicijom, to su danas i učinili te na svojim službenim stranicama potvrdili kako su otkazali ljetnju školu na kojoj su trebali predavati profesori iz španjolske Granade, Zagreba i Mostara.

Kako su naveli s Filozofskog fakulteta razlog otkazivanja je zbog količine upućenih prijetnji smrću i uništenjem Fakulteta, govora mržnje i kontaminiranost javnoga prostora ovaj su događaj istisnula iz akademske sfere te od njega stvorila ne samo politički, već i sigurnosni problem.

"Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta „Koski Mehmed-pašina džamija“. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.

Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno „izbili“ jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj", istaknuli su na svojim službenim stranicama.

Kakve slike nudi umjetna inteligencija kada tražite glavni simbol Mostara?

Pretražili smo što nam sve nude programi umjetne inteligencije ukoliko želimo da nam izgenerira sliku Starog mosta. 'Robot' je dosta nemilosrdniji od dnevnih komentara i zaista ne prepoznaje je li u pozadini katolička crkva, pravoslavna ili džamija. Jednostavno može vam dati 100 različitih varijanti i svaka može biti različita u što smo se i sami uvjerili traživši slike samo Starog mosta, a donosimo neke od njih.

Stari most umjetna inteligencija

Stari most umjetna inteligencija

Stari most umjetna inteligencija

Stari most umjetna inteligencija

Za one koji su se već zabrinuli za hordu prosvjednika ispod Starog mosta koja je trenutačno na našoj naslovnoj fotografiji, moramo vas razočarati da je i ona djelo umjetne inteligencije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.