Kabelski operateri u BiH nelegalno reemitiraju programe

... tehnology Sanski Most, STIJENA HERC Ljubinje, TEHNI-NET Tržačka Raštela, TELRAD NET Bijeljina, TX TV Tuzla, US TECOM Ključ, VELNET Mostar i Kablovska televizija HS sa sjedištem u Sarajevu od 28. svibnja ove godine nelegalno reemitiraju programe HRT-a, ali i pojedinih TV kuća iz Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Crne Gore, Turske, Bugarske, Makedonije, Grčke, Srbije kao i programe Javnih emitera u BiH.

Takav se zaključak jasno može iščitati iz prepiske HRT-a s Regulacijskom agencijom za komunikacije i Asocijacijom kabelskih operatera u BiH koji okuplja oko 50 operatera u BiH. Prava reemitiranja uskraćena su im jer su navedeni kabelski operateri odbili dostaviti podatke o broju korisnika usluga, visini pretplate kao i broju kanala koje reemitiraju, a koje je tražio EBU, Europian Broadcasting Union, preko svog koordinatora u Hrvatskoj Tomislava Lukičića.

Prikrivanje podataka

Neslužbeno doznajemo da spomenuti kabelski operateri prijavljuju puno manje korisnika od stvarnog broja kao i manje kanala koje reemitiraju, a rezultat prikrivanja stvarnih podataka su enormne zarade i ugrožavanje kabelskih operatera koji EBU-u dostavljaju stvarne podatke.

Oni tako, kažu ostali kabelski operateri, idu s damping cijenama preplate, ugrožavajući rad ostalih operatera, ali i pojedinih državnih tvrtki. Sarajevski mediji nedavno su, pozivajući se na revizijsko izvješće o procjeni vrijednosti, objavili informaciju da je BH Telekom u prošloj godini ostvario 120 milijuna manji profit jer je ostao bez 50.000 svojih korisnika koje su preuzeli kabelski operateri. Enes Hajdarević, vlasnik tri kabelska operatera HKB net, Kablovske televizije HS i M&H Company te suvlasnik MISS. NET-a i VELNETA, kaže da je za njega zabrana reemitiranja programa HRT-a i ostalih televizija novost.

Za sve informacije uputio nas je na AKOP i pravnog savjetnika Vladu Sliškovića, koji kaže da se pravo reemitiranja kabelskim operaterima nije moglo uskratiti i da nema uporišta za ovu odluku jer kabelski operateri nisu dužni, osim ELTA Kabelu, nikomu dostavljati podatke o broju korisnika, visini pretplate i broju kanala koje reemitiraju. ELTA Kabel, pojasnio nam je Slišković, prikuplja navedene podatke od svih kabelskih operatera u BiH. Da problema ima, potvrdili su nam u RAK-u.

Problemi postoje

"RAK posjeduje saznanja da postoje problemi u vezi s provedbom sporazuma kojeg je AKOP sklopio s Europskom radiodifuznom unijom, a na temelju kojeg su operateri stekli prava na distribuciju programa Europskih javnih servisa, uključujući i HRT.
Čini se da se radi o pitanjima koja se tiču tumačenja ugovornih obveza što agencija, imajući u vidu svoje zakonske ovlasti, nije u mogućnosti rješavati", stoji u odgovoru A. Odobašić iz RAK-a.

Izvor: Vecernji.ba