JURKOVIĆ O PRODAJI FEROELEKTRA Dok sam ja načelnik tu se neće ništa raditi

Dragan Jurković Neum
Hercegovina.info

Prodaja odmarališta Fereolektra uzburkala je duhove u Neumu, a sve će rezultirati kaznenim prijavama i sudskim postupcima, potvrdio je našem portalu općinski načelnik Dragan Jurković.
 

“Pokrenuli smo sudski spor, isto kao i županijski pravobranitelj, pa ćemo vidjeti što će dalje biti ishod. Ne mogu skrivati da tu nije bilo nekakvih kombinacija i iz općine nekad ranije. 2017. se to pripremalo i išlo u tom smjeru, da se napravi etažiranje. Odrađeno je kao je odrađeno, mimo regulacijskog plana i to je ono za što se mi borimo, dok se županija bori za to da se vrati nadležnost na županiju. E sad, tko će u konačnici odgovarati vidjet ćemo. I dalje tvrdim da je nemoguće da se na državnoj imovini može raditi ovrha, zakon je bar u tome jasan”, kaže Jurković dodavši da je na isti primjer u Sarajevu bilo mišljenje Vlade Federacije da se državna imovina ne može prodavati. 

Posebna je priča Općinski sud u Čapljini. 

“Rade po svom nekakvu nahođenju. I tu imamo neke insinuacije što se događalo, da je bilo nekakvih međusobnih dogovora i oko ove prodaje, cijena i ostalog. To je posebna priča, gdje ćemo ići i sa kaznenom prijavom, pa šta bude bude. Imamo dokaze za koje smatramo da su relevantni, pa ćemo se boriti. Što se tiče etažiranja, upisa vlasništva, dok sam ja načelnik tu sigurno neće nitko ništa raditi. To je u nekom derutnom stanju, katastrofa. Nije ni namjenjeno bilo za kolektivno stanovanje, tako da tu ostajemo pri svom i ostati ćemo. Tu je napravljen presedan, neviđen u našim krajevima. 

Direktor Feroelektra Senad Smajić izjavio je danas za Fenu da je objekt radničkog odmarališta te tvrtke u Neumu jučer prodan za oko 6,3 miljuna KM.
Pojasnio je da je prodaja okončana na Općinskom sudu u Čapljini, a sam proces prodaje pokrenut je još 2015. na osnovu neisplaćenih plata radnicima zadnjeg većinskog vlasnika Feroelektra - tvrtke Stanić.

Smajić je istaknuo da će sredstva od prodaje biti iskorištena za isplatu zaostalih plaća radnicima Feroelektra čija potraživanja sada iznose i više od sedam milijuna KM.

Pojasnio je da je postignuta višestruko veća cijena od prvobitno procijenjene koja je iznosila 2,7 miliona KM, što su uspjeli podići vlastitim angažmanom. Smajić je naveo da je prodaju cijelo vrijeme 'pokušao spriječiti načelnik Neuma iz samo njemu poznatih razloga'. 

Inače, kada su Stanići htjeli prodati imovinu u Sarajevu, kazano im je da je to državno i ne može. U Neumu su pak neka nova pravila. U Neumu je i jedna općinska ulica uklnjižena na vlasnika privatne vile, o čemu smo ranije pisali. I tu je značajnu ulogu odigrao ZK ured pri Općinskom sudu Čapljina. Na isti se jučer žalila i tvrtka Interkomerc, koja je poslala priopćenje za javnost.