JP CESTE FEDERACIJE "Odgovorno tvrdimo da nije bilo izmjena na cesti Stolac-Neum"

Stolac Neum cesta
hercegovina.info

JP Ceste Federacije tvrde da nije bilo nikakvih izmjena na projektnoj dokumentaciji dugo čekane magistralne prometnice Stolac-Neum. Opovrgavaju da je projekt mijenjan, i navode da se radi o istim projektnim rješenjima koja su prezentirana na javnoj raspravi na kojoj, kako tvrde, nije bilo primjedbi. 

“Glavni projekat izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac završen je u 2015. godini. Reviziju projektne dokumentacije radio je Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, odnosno prof. dr. Lovrić sa svojim saradnicima. Tako kompletirana projektna dokumentacija prezentirana je na javnim raspravama lokalnim zajednicama na području općine Neum.  Zadnja javna rasprava održana je u ožujku 2018. godine u osnovnoj školi Hutovo. Na tom skupu bili su prisutni predstavnici općine Neum i zainteresirani građani sa tog područja. Glavni projekat koji je urađen i revidiran, prezentiran je na spomenutoj javnoj raspravi te ističemo da na isti nije bilo primjedbi. JP Ceste FBiH odgovorno tvrdi da na projektnoj dokumentaciji nije bilo nikakvih izmjena. Informacija koja je plasirana u medije prema kojoj je javna rasprava održana u 2020. je netočna, a JP Ceste FBiH nema nikakvih saznanja o istoj”, kažu u odgovoru za hercegovina.info iz JP Ceste Federacije.

Na upit je li moguće da se ipak udovolji mještanima, tvrde da bi to ugrozilo i kreditna sredstva i rok dovršetka radova.

“Kada je riječ o raskršću na koje se uključuju mještani sela Vinine, Dašnica i ostalih sela u ovom prostoru, ono je udaljeno 400 metara od sela Vinine, a sva druga sela, kao i vrh Budisavina, povezana su potputnjakom na toj lokaciji tako da je za sve osiguran pristup na cestu u izgradnji. Obzirom da je po ovom projektu dobivena građevinska dozvola, svaka njegova izmjena bi zahtijevala i izmjenu projektne dokumentacije i dobivanje novog odobrenja za građenje. Svim sudionicima u prometu je osigurano priključenje na novu cestu, ne direktno nego putem petlji koje su projektirane na pravcu postojeće magistralne ceste, koja je paralelna sa novom cestom, bilo da se ide u Neum ili Stolac, odnosno dalje na susjedne petlje i priključke na novu magistralnu cestu. Sa ovime je upoznat i federalni ministar prometa i komunikacija kao i načelnik Općine Neum koji su bili u posjeti gradilištu 2. travnja 2021., kojom prilikom je istaknuto da nema potrebe za zabrinutost mještana jer je svima osiguran pristup pomenutoj cesti”, tvrde iz JP Cesta Federacije.

Upitani o blokadama koje najavljuju mještani kažu da bi to iskompliciralo situaciju. 
“Ukoliko bi došlo do zastoja koje spominjete u vašem upitu, budući da ugovor sa kreditorima ističe u siječnju iduće godine, ovime bi direktno bila ugrožena kreditna sredstava, a samim time i rok dovršetka radova”, navode u svom odgovoru iz JP Cesta. 

Podsjetimo, mještani četiriju sela na jugu Hercegovine tvrde da su ostali uskraćeni zbog priključka na magistralnu cestu i žele da on bude u mjestu Vinine. Navode da im je na javnim raspravama prezentirano jedno, a na terenu implementirano savim drugo, odnosno treće rješenje, što iz JP Ceste Federacije opovrgavaju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.