JP CESTE FBiH Ljubo Pravdić (HDZ BiH) dodijelio dva natječaja istoj tvrtki, nekim čudom došla samo jedna ponuda

Ljubo Pravdić HDZ
Hercegovina.info

JP „Ceste Federacije BiH“, kojim direktuje HDZ-ov Ljubo Pravdić, provelo je dva natječaja u ukupnoj vrijednosti od oko 450.000 KM bez PDV-a. Za oba natječaja je došla samo jedna ponuda, od iste tvrtke, a vrijednost ponuda skoro je identična procijenjenoj vrijednosti nabavki.

Javno poduzeće „Ceste Federacije BiH“ nedavno je zaključilo dva četverogodišnja natječaja– jedan za redovno održavanje brojača prometa postavljenih uz magistralne ceste, a drugi za redovno održavanje cestovnih meteoroloških stanica postavljenih uz magistralne ceste.

Ove natječaje, vrijedne nekoliko stotina tisuća maraka, algoritam koji koristi portal PratimoTendere je označio rizičnim, te im je dodijelio žute zastavice. Evo i zbog čega.

Osim određenih problema kada je u pitanju samo planiranje nabavke i okvirnog datuma pokretanja postupka i zaključenja ugovora, osnovni razlog zbog kojeg su dodijeljene žute zastavice je faza koju nazivamo „evaluacija ponuda“.

Naime, za oba vrijedna natječaja pristigla je samo po jedna ponuda, čija je vrijednost skoro identična procijenjenim.

- Redovno održavanje cestovnih meteoroloških stanica postavljenih uz magistralne ceste u Federaciji BiH za razdoblje 2022. - 2026.

Procijenjena vrijednost ove nabavke iznosila je 222.222,22 KM bez PDV-a. Na adresu „Cesta Federacije“ došla je samo jedna ponuda koja je tek 22 feninga niža od procijenjene – 222.222,00 KM! Tu jedinu ponudu poslala je sarajevska tvrtka „Alem sistem“.

Inače, ova tvrtka je, prema službenim podacima, od veljače od 2015. godine, pa sve do kraja kolovoza 2022. godine, zaključila ugovore vrijedne 4,5 milijuna maraka s javnim poduzećima i institucijama u Bosni i Hercegovini, a koji su parafirani nakon provedenih javnih nabavki.

- Redovno održavanje brojača prometa postavljenih uz magistralne ceste u Federaciji BiH za razdoblje 2022. - 2026.

Iz JP „Ceste Federacije BiH“ su i ovaj natječaj procijenili točno na 222.222,22 KM bez PDV-a. Na kraju je došla samo jedna ponuda, i to opet od tvrtke „Alem sistem“. Jedina razlika je što su se ovoga puta na natječaj javili zajedno s tvrtkom „Bogal Inženjering“ iz Novog Sada. Njihova ponuda bila je tek za 2,20 KM niža od procijenjene vrijednosti!

Na kraju dodajmo da su oba ugovora zaključena isti dan, odnosno 3. listopada, iako nisu bili objavljeni isti dan, odnosno jedan natječaj je raspisan u svibnju, a drugi u lipnju.