JOŠ UVIJEK BEZ 'ORIGINALA' Mostarci rodni list i potvrdu o državljanstvu dobivaju na bijelom papiru, cijena ostala ista

Rodni list Mostar

Građani Mostara još uvijek ne mogu dobiti rodni list (potvrdu o podacima iz matične knjige) i potvrdu o državljanstvu na originalnim papirima kakve dobivaju ostali građani u Federaciji. Problem datira oko pola godine, a prema novim saznanjima nema zastoja u izdavanju ovih dokumenata u ostatku Federacije, dok je Mostar i po ovom pitanju izdvojena praksa.

Iako se obećavalo rješavanje tog problema ni nakon tri mjeseca nije riješena trakavica, a rodni listovi se izdaju na bijelim papirima. Kako su nam rekli neki gradski službenici, original papiri se koriste u iznimnim slučajevima poput vjenčanja, ali takav broj primjeraka je ograničen i pitanje je dokad će biti zaliha.

Potvrde u matičnim uredima se izdaju s rokom valjanosti na šest mjeseci, a cijena isprintanog bijelog papira je i dalje 5 KM bez izdanog fiskalnog računa.

Faktor | "Ne stariji od 6 mjeseci": Rodni list je trajni dokument, zašto ga  neki iznova traže

Grad Mostar početkom lipnja je obavijestio građane da su pri samom kraju zalihe izvodi iz matične knjige rođenih. Kako su objasnili, oni izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, koje je nadležno za njihovo izdavanje i provođenje natječajne procedure za njihovu nabavu.

Problem se tada nije pojavio samo u Mostaru već i u drugim gradovima u Federaciji BiH. Naime, Federacija BiH suočavala se s nestašicom papira za izdavanje rodnih listova i potvrda o državljanstvu, ali problem je zasad ostao jedino u Mostaru. 

Nakon problema s nestašicom papira za izdavanje rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, a o čemu se ranije pisalo, iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova kazali su da je problem u isporuci uklonjen.

"Naime, 12. srpnja ove godine, Stručno tijelo za kontrolu kvalitete papira, holograma, printa i elemenata zaštite urađenih obrazaca izvoda iz matičnih knjiga rođenih i potvrda o državljanstvu izvršilo je kontrolu i odobrilo printanje obrazaca u tiskari čime se otklanaju problemi u isporuci te se osigurava i brža opskrba na području Federacije BiH", kazali su polovicom srpnja iz ovog ministarstva.

Dodaju da su trenutno pojedine općine i gradovi pri kraju sa zalihama obrazaca matičnih knjiga rođenih i potvrda o državljanstvu, ali da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova konstantno poduzima aktivnosti na skraćenju rokova isporuke obrazaca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.