Još samo 20 dana za sporazum o prijelazima s Hrvatskom

...graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske bit će onemogućen, izvijestila je FTV.

Proteklih dana iz Bruxellesa su stigla brojna upozorenja bh. vlastima, koje već 14 mjeseci nisu u stanju imenovati članove izaslanstva koje bi trebalo pripremiti i potpisati ovaj sporazum.

Bit je u proceduri. Nema sporazuma, nema graničnih prijelaza. Nema graničnih prijelaza - nema prijelaza ljudi i roba. A bh. dužnosnici lopticu prebacuju jedni na druge.

Iz Vijeća ministara BiH na Predsjedništvo BiH, a iz Predsjedništva BiH na "šestorku". A stvari stoje ovako: u lipnju 2011. godine Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je Vijeću ministra BiH Nacrt sporazuma za vođenje pregovora o zaključivanju sporazuma o graničnim prijelazima naše zemlje i Hrvatske. Šef izaslanstva još tada je bio Mijo Krešić.

U travnju 2012. godine Ministarstvo sigurnosti BiH traži izmjenu. Umjesto bivšeg doministra Mije Krešića - na čelo bi trebao doći aktualni doministar sigurnosti Mladen Ćavar. No, bh. dužnosnici zaokupljeni rekonstrukcijom vlasti uopće ne razmatraju taj problem čiju ozbiljnost shvaćaju tek ove godine.

Vijeće ministara BiH na 36. sjednici održanoj 23. siječnja 2013. godine, devet mjeseci poslije zahtjeva Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je zaključak da se za šefa pregovaračkog izaslanstva BiH umjesto Mije Krešića imenuje Mladen Ćavar.

No, tu nije kraj priči. Samo dvadeset dana kasnije, točnije 13. veljače 2013. godine, Ministarstvo sigurnosti zatražilo je od Vijeća ministara BiH da izmijeni dio obavijesti o sastavu izaslanstva. Umjesto Ćavara, na čelu Izaslanstva bi trebao biti Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, javlja FTV.

Sedmog ožujka ove godine Vijeće ministara donosi zaključak o imenovanju Džakule za šefa izaslanstva. Sedam dana poslije, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić obavještava Predsjedništvo BiH o donošenju odluke o izmjeni članova pregovaračke odluke. Nakon urgencije iz travnja, Predsjedništvo BiH razmatra prijedlog, a generalni tajnik Predsjedništva Ranko Ninković šalje dopis prema Ministarstvu sigurnosti.

"Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 8. svibnja 2013. godine zaključilo je da je neophodno da se, prilikom predlaganja, povede računa o entitetskoj zastupljenosti članova izaslanstva", stoji u dopisu.

Ova obavijest koju je potpisao tajnik Ninković, međutim, ne odgovara stvarnom stanju. Predsjedništvo BiH nije donijelo nikakav zaključak u vezi sa ovim pitanjem, jer je zbog protivljenja Nebojše Radmanovića, materijal skinut sa dnevnog reda.

Dakle, zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa, Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku.

Radmanović je, kako FTV saznaje, zatražio da se o ovom pitanju usuglase vladajuće stranke - odnosno Dodik, Lagumdžija, Čović i Radončić.

Vijeće ministara, međutim, 29. svibnja ove godine zadužuje ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da u kontaktu s Predsjedništvom BiH pokuša razjasniti detalje u vezi s ovim pitanjem. Detalji nisu usuglašeni, a do isteka roka ostalo je još dvadeset dana.