VIDEO  Još nije raspisan natječaj za ravnatelje i njihove zamjenike nekoliko policijskih agencija u BiH

Granična policija aerodrom Sarajevo
Hercegovina.info

Već uveliko se prave križaljke, čiji će direktor na koju funkciju. Ravnateljima Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Zoranu Galiću i Mirsadu Viliću drugi mandati istječu početkom svibnja i treći put nemaju pravo biti birani. Drugi mandat ističe i njihovim zamjenicima, kao i zamjeniku direktora SIPA-e Đuri Kneževiću. Krajem ožujka je najavljeno održavanje sjednice Nezavisnog odbora Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji bi trebao donijeti odluku o raspisivanju natječaja za ravnatelje i zamjenike direktora policijskih agencija. Odluka je spremna, kako je za BHT1 kazao predsjednik ovog tijela, no pitanje je hoće li sjednica uopće biti i održana, budući da je do sada tri puta bila otkazana zbog nedostatka kvoruma. 

Sadržaj se učitava...

"Mi smo obavljajući svoje konzultacije, moji potpredsjednici i ja imamo pripremljene materijale, već je gotova odluka i konkurs, sve je to spremno, ali to mora doći na sjednicu, i krajem ožujka ću zakazati sjednicu. Hoće li kolege doći ili ne, ne bih želio govoriti", kaže predsjednik Neovisnog odbora Parlamentarne Skupštine BiH Enes Obralija.

Nakon što ovo tijelo završi svoj dio posla, odnosno izvrši odabir, dostavljaju ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine imena uspješnih kandidata za upućivanje u dalju proceduru prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Rad ovog nezavisnog tijela blokirali su članovi koji dolaze iz Republike Srpske, zbog toga što se, kako se neslužbeno saznaje, osporava imenovanje novog direktora Službe za poslove sa strancima. Ovu funkciju i dalje obavlja Slobodan Ujić, kojem je mandat istekao prije godinu i pol dana. Vladajućima je posebno zanimljiva pozicija ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Na ovu poziciju bi, sve je glasnije, umjesto Vilića mogao doći sadašnji v.d. ravnatelja Federalne uprave policije Ensad Korman. Zanimljivo je i da je Korman stvarno vršitelj dužnosti ravnatelja FUP-a čak deset, a formalno tri godine. Na njegovo mjesto mogao bi doći Zoran Galić, sadašnji ravnatelj Granične policije, ali, kako se saznaje, i dalje nema političke suglasnosti da upravo on bude ravnatelj FUP-a. Još se čeka rasplet situacije između SDA i HDZ-a BiH. 

"Zakon kaže da vlada mora imenovati prvorangiranu osobu koju je predložio Nezavisni odbor, a s druge strane dobijete odgovor od čelnika SDA Bakira Izetebgovića koji kaže da on nikad neće dopustiti da to bude Hrvat. To jasno pokazuje namjere kakve su po tom pitanju", rekao je član Predsjedništva HDZ-a BiH Marinko Čavara.

Kada je u pitanju pozicija ravnatelja Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Osman Mehmedagić, bez obzira što mu je mandat istekao još prije dvije godine, a krajem mjeseca stječe uvjete i za mirovinu, on će i dalje, kako su nam kazali iz SDA, ostati direktor ove agencije do kraja mandata ove vlasti. Iako su se pojavile informacije da je spreman novi kandidat za tu poziciju, to nitko sa sigurnošću nije mogao potvrditi. No, iz Komisije za nadzor nad radom OSA-e jasni su da bi se novi ravnatelj trebao imenovati, posebno i zbog činjenice da se protiv Mehemdagića vodi istraga u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

"Neće biti prvi službenik koji je stekao uvjete da ide u mirovinu da ostaje raditi, to neće promijeniti njegov status, prije svega mislim da treba da se provede potrebna natječajna procedura i da se kroz Vijeće ministara imenuje novi ravnatelj, ova sigurnosna komisija je jedno od tijela koje daje svoje mišljenje, no to mišljenje nije obavezujuće za Vijeće ministara", istaknuo je predsjednik Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e BiH Nermin Nikšić.

Stručnjaci poručuju da mnogim političarima u Bosni i Hercegovini, posebno onima koji su pod lupom zbog korupcije i organiziranog kriminala, ne odgovara da imamo jak sigurnosni sustav. Kažu i da ništa bolja situacija nije ni na nižim razinama, pa su naveli primjer Hercegovačkog-neretvanske županije koji već duži niz godina nema policijskog komesara i sve to utječe na sigurnost društva i lokalne zajednice. 

"Policija je dovedena u situaciju, kako u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije, da nedostaje kadrova i to jedan veći broj kako policijskih službenika, tako i u odjelu koji se bavi prevencijom kriminaliteta, tako da sve te stvari koje se događaju su posljedica tih loših političkih odnos", kazao je ekspert za sigurnost Safet Mušić.

Sve čelne policijske pozicije bile su predmet sporenja i političkih potkusuravanja godinama, a i ovaj natječaj bi mogao dodatno zakomplicirati. odnose vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini. Ostaje otvorena mogućnost da bi, ako ne bude bilo političke volje za raspisivanjem ovog natječaja, sadašnji ravnatelji ostali na pozicijama još neko vrijeme, bar do izbora.