John Brennan sastao se u Sarajevu s čelnicima svih sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine

NSA, Edward Snowden, špijunaža, britanske agencije GCHQ, CIA, John Brennan, BIH
Šef CIA-e John Brennan sastao se u petak u Sarajevu s čelnicima svih sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine, a središnja tema njihovih razgovora bila je aktualna teroristička prijetnja od povratnika iz redova Islamske države, koji navodno pripremaju otvaranje fronte na Balkanu. Ključni podaci o pripremi terorističkih akcija u regiji navodno su došli od hrvatskih obavještajaca, koji su otkrili identitet glavnog organizatora terorističkih skupina na teritoriju Bosne i Kosova.

Ova pikanterija došla je iz američkih medija, koji su se pozvali na izjavu dužnosnika, a on je govorio pod uvjetom anonimnosti. Na meti islamskih terorista u Bosni navodno bi se mogli naći bosanski Hrvati i Srbi. Balkan je kao meki trbuh Europe prilika za širenje islamskog terorizma izvan teritorija Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, a Bosna je idealna za njihovu infiltraciju i djelovanje, jer tamo od rata (1992-1995) imaju snažno ideološko uporište i potrebne količine naoružanja.

Mediji u regiji popratili su vijest o dolasku Brennana istaknuvši u prvi plan da je posjet bio iznenadan, premda bi bilo logično i da šef američke obavještajne službe neće unaprijed trubiti o svojim putovanjima. Brennan je u Sarajevo došao pravo iz Riyadha gdje je pratio predsjednika Baracka Obamu u službenom posjetu Saudijskoj Arabiji.

Ima simbolike u činjenici da je Brennan iz Riyada došao u Sarajevo. Četvrt stoljeća prije njega počela je ovom rutom stizati ...