JOHANN SATTLER "Sada je sve na BiH, vrata Europske unije su joj širom otvorena"

Johann Sattler
Fena

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler, rekao je da je dobra vijest da se BiH kreće naprijed na europskom putu što se tiče procesa pridruživanja.

Podsjetio je da je Komisija danas dala preporuku otvaranja pregovora sa BiH onda kada se ispuni dovoljan stupanj usklađenosti sa kriterijima dodajući da to zapravo znači uvjetovanje otvaranje pregovora.

"Predsjednica EK je pojasnila da su naša vrata otvorena i to širom, a sada je na BiH da izvrši potrebne reforme", istaknuo je Sattler, prenosi Fena.   

U Izvješću je, kako je dodao, navedeno da će Europska komisija najkasnije do ožujka sljedeće godine podnijeti izvješće o ostvarenom napretku u smislu konkretnog otvaranja pregovora, s tim da je to moguće i prije tog roka.

"EU prepoznaje i potvrđuje pozitivne pomake BiH, ali jedna od dobrih stvari izvješća je što se u njemu navode i neki negativni pomaci koji koče BiH na europskom putu. Izvješće je neosporan pokazatelj da je mjesto BiH u EU", istaknuo je Sattler dodajući da Europska komisija naglašava da im je proces pridruživanja ponovo u fokusu.

Pohvalio je napore Vijeće ministara BiH, postignute  rezultate i napredak u reformama, te naveo Zakon o ombudmenu za ljudska prava, izmjene i dopune zakona o VSTV-u, Zakon o slobodi pristupa informacijama. Sve su to, dodao je,  pozitivni koraci koji su realizirani ovog ljeta, a usvojene su i važne strategije  i planovi.

Kao negativni u izvješću navedeni su potezi u RS koji idu u pogrešnom smjeru, a vezani za Ustavni sud BiH, usvajanje određenih zakona. Sattler je pozvao na prestanak takvih aktivnosti.

BiH, naglasio je, ne može sebi priuštiti da kaska u reformama, jer se samo kroz njih može početi pripremati za intenzivan i naporan proces pregovora o članstvu.

Sattler je spomenuo i plan rasta za zapadni Balkan koji osigurava sredstva za realizaciju reformi koje bi trebale omogućiti privlačenje investicija.

"Pozivam sve one koji su u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH da poduzmu korake naprijed kako bi se gradila zajednička budućnost u kojoj je BiH dio EU", naglasio je Sattler.