JEZIVI DETALJI SA SUĐENJA ZA UBOJSTVO DŽENANA MEMIĆA "Nek’ krklja, svakako je gotov za sedam dana'”

Dženan Memić, suđenje, Nermin Šehović
N1

Nermin Šehović, policajac Federalne uprave policije, a koji je bio i član Ad-hoc komisije Skupštine ŽS koja je istraživala slučaj stradanja Dženana Memića, svjedočio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu “Zijad Mutap i dr.”. Kazao je kako je, tijekom istrage, dobio informacije da je “policajcu iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH policajac MUP-a ŽS na mjestu stradanja Dženana Memića rekao ‘Nek’ krklja, svakako je gotov za sedam dana'”, javlja N1.

Šehović je sudjelovao u istrazi koju je naložila Skupština ŽS i u svom izvješću naveo ovu informaciju kao i druge nepravilnosti koje su napravljene tijekom istrage stradanja Memića. Između ostalog, naveo je da se vrijeme izvršenja nije podudaralo s izvješćima PU Ilidža, Prometne jedinice MUP-a ŽS i Josipa Barića.

Naveo je i to kako je imao opstrukcije tijekom istrage te da prva četiri mjeseca iz MUP-a ŽS nije mogao dobiti potrebnu dokumentaciju. Rekao je i da je Tužiteljstvo ŽS vršilo pritisak na Ad-hoc tijelo. Više puta je, kaže, obavijestio tužiteljicu Dalidu Burzić o nepravilnostima u postupanju u ovom kaznenom djelu.

Nakon isteka mandata u Ad-hoc komisiji, zvali su ga svjedoci koje je također saslušao (u svojstvu pripadnika FUP-a, op.a.) i između ostalih policajac koji je otišao u mirovinu s mjesta istražitelja videonadzora. Zvao ga je i svjedok koji je vidio događaj, bio na mjestu događaja, i tražio da bude zaštićen, ali, tvrdi Šehović, nitko ga nije zvao.

Rekao je i to da je “najmanje devet županijskih tužitelja radilo na ovom slučaju, a da su dvojica bila zadužena za komunikaciju s FUP-om”.

Danas je svjedočila i Sandra Zubović, liječnica radiolog KCUS-a, koja je bila svjedok Tužiteljstva BiH. Kazala je da je generalna ravnateljica KCUS-a Sebija Izetbegović 2016. godine formirala komisiju u svojstvu vještaka da vještači CT Alise Ramić Mutap, a po nalogu Tužiteljstva ŽS. Komisiju su činili, pored nje, prof. dr. Kemal Dizdarević i dr. Jasminka Đelilović-Vranić. Prof. Dizdarević i dr. Zubović su ustanovili čitanjem CT slike da nije bilo traume na mozgu. Prof. Đelilović-Vranić nije obrazložila razloge zbog kojih se nije složila s mišljenjem svojih kolega u komisiji.

Odvjetnik obitelji Memić Ifet Feraget kazao je kako se danas govorilo i o spornim mobitelima Alise Mutap i načinu na koji je on završio u policiji, kao i o mobitelu Dženana Memića koji je bio kod nje tijekom kobne noći.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 7. travnja s početkom u 9 sati.