JESU LI AMERIČKE SANKCIJE BLOKIRALE MOSTAR Naša stranka, SDP, HRS i SDA dolaze, a SNSD i HDZ ne žele na proceduralno grešnu sjednicu

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Na sutrašnju svečanu sjednicu GV Mostara koju je sazvao sam Salem Marić, tj. mostarska SDA povodom dodjele priznanja prvim ljudima Amerike u BiH stići će i oporba. 

SDP-ov Arman Zalihić potvrdio nam je da dolazi na sjednicu, na koju dolaze i HRS-ovi vijećnici, izuzevši vijećnicu koja je u samoizolaciji. Od Naše stranke stiže Boška Ćavar, dok Irma Baralija, koja očekuje prinovu neće moći doći. 

„Ja ću otići da ih pitam šta rade građanima ovom porukom i napustiti ću sjednicu“, kazala je Ćavar. 

„HRS će ići na sazvanu svečanu sjednicu dodjele odlikovanja i svoj dolazak smo potvrdili 07.01. 2022.g.. Ova sjednica, kao i sve prethodne, sazvana je putem maila od strane tajnika GV sa dnevnim redom sjednice. Nikada u pozivu ne dobijemo informaciju da li je održan kolegij predsjedništva GV, ali je indikativno da nas je pozvao kao i uvijek do sad tajnik GV i svaki put smo išli na sjednicu. Mislim da je ovo sukob na relaciji SDA-HDZ, a da će na kraju krivac biti dr. Milivojević. Prije 14. sjednice GV na Povjerenstvu za priznanja i odlikovanja, čiji sam član, HDZ je iznio službeni stav o suzdržanosti na ovu dodjelu, pa su na sjednici jednoglasno podržali, vjerojatno iz nekog straha od međunarodne zajednice. Isti uzorak ponašanja vidim i uoči ove svečane sjednice“, kaže HRS-ov Silvio Bubalo.

SNSD-ov Velibor Milivojević, kao i HDZ BiH upozorava na „proceduralne greške“. 
„Gospodin Salem Marić je tek jučer sazvao sastanak rukovodstva GV, odnosno užeg kolegija vezano za svečanu sjednicu, koju je mnogo ranije, svojevoljno i vanposlovnički sazvao za srijedu 12. siječnja. Na toj sjednici, kojoj smo se uredno odazvali kolega Zelenika(opa. HDZ BiH) i ja podsjetili smo ga i inzistirali na tome da je van poslovnika sazvana sjednica te se ona kao takva mora otkazati, a na svaki daljnji termin i dogovor moramo se vratiti poslovniku. Nismo se mogli dogovoriti, gospodin Marić je u jednom trenutku rekao da je 'mislio da ima našu suglasnost, kada je nema na nju se neće ni osvrtati'. Inzistirao je da se sjednica održi sutra ili u nekom narednom terminu u roku od 15 dana. Mi smo ostali pri svom stavu da ovakav način sazivanja sjednica nije u skladu s poslovnikom“, kazao je Milivojević. 

Upitan koliko njegovo stajalište sve ima veze s američkim sankcijama Miloradu Dodiku, Milivojević kaže: 

„Ako govorimo o tome jesu li Sattler i Nelson zaslužili priznanja oni su ih zaslužili, i ja sam sam glasao za to, za sve ono što su oni uradili da bi mi u Mostaru imali izbori. Ja sam prvi glasovao i nisam imao ništa protiv toga ali mislim da način sazivanja sjednica nije u redu“. 

Na ponovljeno pitanje koliko je na situaciju utjecala činjenica da su nakon odluke da se dodjele priznanja stigle sankcije Dodiku Milivojević kaže: „Može se netko osvrtati i na trenutnu političku situaciju, ali zašto da forsiramo ovakve stvari i od nečega što je trebalo biti na opće zadovoljstvo Mostara i svih građana pravimo cirkus“, zaključio je on. 

Upitan kada bi se po njemu sjednica trebala održati Milivojević kaže da za to postoji i uži i širi kolegij GV na kojem se odlučuje o svim temama. 

Američke sankcije su samo naoko nevezane za Mostar, no čini se da su ga politički blokirale. SNSD i HDZ traže proceduralne omaške da ovih dana ne bi dodjeljivale nikakva priznanja, jer su sankcije Dodiku već objavljene, a boji ih se i njegov hercegovački partner, a ni odgovornost Salema Marića i SDA kojoj se posebno žuri dodijeliti priznanja i dodvoriti se Americi u blokadi Mostara nije mala. 

Visoka politika spustila se lagano u gradsku butigu, koja se ovih dana bavi svime, osim onim čime bi trebala – lokalnim – komunalnim problemima.