Jesmo li jučer zatvorili trgovine nedjeljom, i zašto tim danom možemo kockati kao i prije

kockanje, igre na sreću, marko romić, Mostar, ovisnost, ovisnosti o kocki, Mostar, rad nedjeljom

Pod slikom bezbrižne i obiteljske slobodne nedjelje Mostar je jučer 'zatvorio' prehrambene trgovine taj dan. No je li ih uistinu zatvorio u praksi ćemo vidjeti idućih mjeseci, budući da su kroz neke članke ostavljene mogućnosti vlasnicima radnji da nastave raditi kao i do sada. 

„U 10 članaka odluke propisuje se detaljno tko može raditi i kada, tko ne može i td., da bi se u članku 11 i 12 reklo da sve ranije navedeno uopće ne mora važiti jer se može podnijeti zahtjev da vam nadležni odjel odredi drugačije radno vrijeme, kako vama odgovara“, napisala je, uz ostalo, na facebooku Irma Baralija. Ona i Boška Ćavar, obje iz Naše stranke bile su protiv ove odluke, a iz više razloga. 

Suzdržani su bili Vesna Šunjić (HRS), Velibor Milivojević (SNSD), Adela Gosto (PMP), dok su svi ostali, uključujući i nekolicinu oporbenih vijećnika digli ruku „ZA“.

SDP-ov Sanel Žuljević je među njima.

„Glasovao sam za odluku, probno razdoblje je 6 mjeseci, pa eto neka pokušaju, mada mislim da odluka nije dobra i to sam rekao i na sjednici“, ističe Žuljević. On smatra i da nemamo inspekcijskih kapaciteta da provodimo ovakve odluke, pa onda praktično u provođenju obesmislimo suštinu odluke. Zasebna su priča u okviru ove odluke bile kladionice i njihov rad, a mnogi su mišljenja da je njima trebalo ograničiti rad nedjeljom prije nego trgovinama. 

„(1)Priređivači igara na sreću koji imaju odobrenje Federalnog ministarstva financija na području Grada Mostara može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 7-23 sati izuzev nedjeljom i državnim praznicima. Izuzetno od odredbi iz stavka (1) ovog članka priređivači igara na sreću koji imaju odobrenje Federalnog ministarstva financija na području Grada Mosatara, mogu kao dan tjednog odmora odrediti i neki drugi dan“, navodi se u članku osam odluke o radnom vremenu na području Mostara. 

Međutim, što god rekao Grad, Federacija je zajamčila neometan rad kladionica. 

„Radno vrijeme kladionica može trajati od 7 sati do 23 sata svakim danom neovisno od toga je li u to vrijeme, zakonom ili drugim propisom određen neradni dan“, kaže se u federalnim propisima. 

I dok je kladionicama politika već davno ostavila manevarski prostor za neometan rad, u fokusu je rad trgovina nedjeljom. 
Pitali smo komentar na to onoga koji se stručno usmjerio u borbu protiv ovisnosti o kocki. 

„Kada sam vidio da bi moglo doći do zabrane rada nedjeljom, ja sam se nadao će to vrijediti za sve subjekte koji su u gradu. Ovo me sada jako razočaralo, da kladionicama nije zabranjen rad nedjeljom. Upravo tamo je najveća koncentracija žena, odnosno radnica. U kladionicama se događa jedno od najvećih zala koje rastače u naše obitelji i to upravo na svetu nedjelju. To je nevjerojatno“, istaknuo nam je psiholog Marko Romić. 

Inače, kladionice u među top 20 tvrtki po ostvarenoj dobiti u HNŽ-u, gdje prednjači, odnosno prvo mjesto zauzima Premier World Sport d.o.o s 44,2 milijuna dobiti u prošloj godini, dok je deseto mjesto zauzeo Premier Sport d.o.o s gotovo 5,8 milijuna dobiti. 

Podsjetimo, Gradsko vijeće Mostara jučer je donijelo posebne odredbe kada je u pitanju radno vrijeme pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine. U članku četiri te odluke kaže se da trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima, a da trgovine tipa-dragstori moraju biti otvorene neprekidno od 00,00 – 24,00 sata svakim radnim danom. Trgovine na veliko i malo neprehrambenim proizvodima mogu raditi svakim radnim danom od 7-21 sat, izuzev nedjeljom i državnim praznicima. 

Odluka o radnom vremenu prilično široko i neprecizno usvojena najbolje će se vidjeti na terenu, gdje najčešće padamo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.