FOTO  JER DJELA GOVORE, JER OSTAJEM, JER VOLIM... Portreti i istrošene parole, plakati bez svježine i inovativnosti

Predizborni plakat
hercegovina.info

S novinarskog stajališta kampanja za lokalne izbore 2020. mogla bi se ocijeniti dosadnijom no ikad, a čini se da je tako i sa estetske strane. Ni na plakatima kandidata za prestojeće izbore nikakve inovativnosti, slični portreti, odijela, kravate i poruke, na nekoliko mjesta čak i iste, pa u proputovanju kroz Hercegovinu prosječan građanin mogao bi zamijetiti da se mijenjaju samo glave. 

Za HDZ-ove Marina Radišića i Smiljana Vidića “Djela govore”, iz čega se može shvatiti kako su samouvjereni da su dobro odradili zadnje mandate, što će ipak ocijeniti birači. Radišićev protukandidat Marko-Antonio Brkić vodi pozitivnu kampanju za načelnika, pa se i na plakatu jedini smiješi, a nastupa pod parolom "Pokrenimo Brotnjo s osmijehom".

Predizborni plakat

Devedesetkin kandidat Jozo Ivančević ponovno se kandidira “Jer voli Ramu”, a HDZ-ov Vedran MarkotićJer voli Ljubuški”, te se čini da je i njima manjkalo ideje.

HDZ-ov kandidat za Prozor-Ramu supermanski poručuje da “Još može spasiti Ramu”, a Dragan Jurković, svježe ime u načelničkoj trci HDZ-a BiH kaže “Snaga zajedništva za bolji Neum”, dok mladi Ante Begić poručuje “Za naše Posušje”, opet preopćenito i prilično nezanimljivo. 

Markotićev protukandidat iz Devedesetke za Ljubuški Radovan Radišić poziva s plakata da “Ostajemo tu”, što je aktualna, ali i prilično istrošena parola, dok Ljubo Grizelj poziva na “Odgovornost”, jednom rječju, što je ipak nedovoljno da bi zainteresiralo prosječna građanina, no Grizelju oporba baš i ne puše za petama, pa se i ne mora puno truditi. 

Miro Kraljević kaže “Za Široki”, iz čega mi se moglo razumjeti da su ostali protiv, a Stjepan Bošković također ima klasičan slogan “Zajedno za Stolac”, no i logičan budući da sve hrvatske stranke u tom gradu izlaze jedinstveno. 

HRS-ov kandidat za načelnika u Neumu Josip Bogdanović također ima jednoličan plakat, podignut samo za hashstag generacija promjene. 

Ništa bolje nije niti u RS-u. u Trebinju SNSD ide s parolom “Okupljanje za Trebinje”, a mogu se vidjeti pročitati i slogani “Ozbiljni ljudi”, te “Po mjeri svih nas” i drugi. Koji to ozbiljni , a koji neozbiljni ljudi dolaze na vlast vidjet ćemo za nekih dvadesetak dana.  

Uz loše i pretjerano samouvjerene i pretjerano obećavajuće, ima tu pokoji logičan plakat, no nažalost niti jedan posebno inovativan.