JELENA JINDRA I H-ALTER Novinarka kojoj je zabranjeno pisanje u zadnjem članku dirnula i u rektora Tomića

Rektor Zoran Tomić
hercegovina.info

Sudska odluka kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-alter.org objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander prouzročila je pravu buru u javnosti RH. 

Jindra je objavila niz tekstova o Poliklinici, zlostavljanim ženama, među njima i majci iz Mostara, a u zadnjem članku spomenula je i rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića u kontekstu znanstvenih veza s ravnateljicom Buljan: 

"Buljan Flander predsjednica je Akademskog savjeta Bernaysa i predavačica na tom visokom učilištu osnovanom 2013. godine. Važnu ulogu u osnivanju Bernaysa ima Božo Skoko, koji je te 2013. docent i voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija Odnosi s javnošću na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 1999. Skoko je jedan od utemeljitelja agencije za odnose s javnošću Millenium promocije. Na predsjedničkim izborima 2009. Božo Skoko je radio za kandidata Milana Bandića. «Promatrao sam tu kampanju izbliza, jer sam i osobno, kao vanjski stručnjak, sudjelovao u nekim njezinim aspektima», kaže Skoko u intervjuu za net.hr 2011. godine u kojem spominje i visoko angažiran cijeli agencijski tim Millenium promocije na Bandićevoj kampanji".

"Prije početka same predizborne kampanje Novi list je objavio tekst u kojem je povezao Božu Skoku i s tvrtkom Medijska mreža kojoj je iz proračuna Grada Zagreba, prema podacima Poslovnog dnevnika, u periodu od 2008. do 2010. prebačeno oko 25 milijuna kuna za objavljivanje Bandićeve propagandne tiskovine Zagreb.hr. Podsjetimo, nedavno uhićenje Bandićeva šefa Gradskih groblja Patrika Šegote, supruga pedijatrice Sheile Šurbat Šegote, otkrilo je da je Božo Skoko tijekom 2020. bio član Nadzornog odbora tvrtke Prigorac – građenje koja je sa Šegotinom tvrtkom izvlačila novac, putem fiktivnih ugovora, iz zagrebačkog proračuna. Božo Skoko danas je redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a Millenium promocija, agencija kojoj je suvlasnik, nalazi se u istom prostoru gdje je i Visoka poslovna škola Edward Bernays. Pored svih svojih javnih lica, a čitateljima je vjerojatno najpoznatije ono «nezavisnog političkog analitičara», Božo Skoko je i predsjednik udruge Hrvatski katolički zbor MI, koja usko surađuje s grupacijom Vigilare. Ovim riječima se Skoko 2018. obratio HKZ-u MI Trogir: «MI se od svojih početaka vodi načelom Bog-Crkva-domovina, i u tom načelu je sadržana smisao našeg djelovanja i poslanja, odnosno posebnost MI-ovskog djelovanja u odnosu na druge katoličke udruge. Dakle, uz vjernost Bogu, te angažman u Crkvi na svim razinama i područjima, promičemo i odgovornost prema domovini i njezinim stanovnicima te joj se nastojimo staviti na raspolaganje, ne pitajući – da parafraziram Kennedyja – kakve mi imamo koristi od Hrvatske, već što mi možemo dati Hrvatskoj."

Gdje je tu Buljan Flander? Prema službenim podacima, predsjeda Akademskim savjetom, a to je «savjetodavno tijelo stručnjaka osnovano s ciljem povezivanja akademske i poslovne zajednice», a «svojom savjetodavnom ulogom Akademski savjet unapređuje i međunarodnu institucionalnu suradnju i znanstveni razvoj disciplina odnosa s javnošću i medija». Saziv Akademskog savjeta Bernaysa čine: Božo Skoko, Pero Maldini, Nikica Gabrić, Vedran Mornar, Ana Hanžeković, Ivan Tolj, Davor Bruketa, Predrag Grubić, msgr. Mijo Gabrić, Hrvoje Krstulović, Nikola Perenčević, Ivan T. Grbešić, Dinko Lucić, Ivona Čulo, Miodrag Šajatović, Ivan Jurić Kaćunić, Berislav Horvat, Ivan Barbarić, Sanjin Šolić, Krešimir Čemerika, Viktor Pavlinić, Davor Tremac, Irena Šarić Dombaj, Dennis Zovko, Franjo Skoko, Marija Šimić, Mario Petrović, Damir Jugo, Tomislavka Ivanda, Zdeslav Milas, Lana Ciboci, Adrian Beljo i Ivan Pakozdi".

Ovako Buljan Flander predstavlja tu ustanovu: «Edward Bernays Visoka škola doista je jedinstveno visoko učilište koje izvodi najinovativnije studijske programe iz komunikacije i turizma u ovom dijelu Europe, no usudila bih se reći i šire. No, Bernays nije model koji staje na tome. Usudila bih se kao nit vodilju iznijeti poznatu izreku «Pantha rhei» (samo promjena stalna jest) jer Bernays i dalje nastavlja rasti i kontinuirano se razvijati u svojoj inovativnosti, imajući u fokusu svoje studente kojima pruža sve više i više mogućnosti."

Visoka škola Bernays je i «ponosno predložila», odnosno nominirala Buljan Flander za Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti, a odabrao ju je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost (Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Zvonko Kusić, Davor Romić, Nedjeljko Perić, Amir Hazmić, Mariastefania Antica, Roko Andričević, Stipan Jonjić, Vlado Guberac, Ivo Družić, Erna Banić-Pajnić) 9. studenoga 2020., uz potpis predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ujedno i predsjednika Odbora. U obrazloženju nagrade posebno se izdvaja knjiga Znanost i umjetnost odgoja, izdavač Geromar d.o.o., a cijena 480,00 kn, koju je, službeno, uredila Buljan Flander, no napisali su je, također prema službenim podacima, zaposlenici Poliklinike i Udruge Hrabri telefon. Na promociji knjige početkom 2019. pojavili su se, pored uobičajenih bandićevaca, i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, savjetnica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i rektor Zagrebačke katedrale Josip Kuhtić. Zašto je dekan E. Bernays Damir Jugo predložio Buljan Flander za državnu nagradu?"

Damir Jugo najmlađi je dekan jednog visokog učilišta u Hrvatskoj. Prodekan je Zdeslav Milas. Damir Jugo je doktorirao na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2015. godine, mentor i član povjerenstva mu je bio Pero Maldini, a druga dva člana povjerenstva Zlatko Kramarić (predsjednik) i Božo Skoko."

Božo Skoko predaje na Bernaysu. Godine 2019. škola utemeljuje i Edward Bernays Award, prvu nagradu za ukupni znanstveni doprinos razvoju profesije odnosa s javnošću, i dodjeljuje ju Boži Skoki na Communication Management Forumu (CMF). Član Programskog odbora CMF-a je i Buljan Flander, a Organizacijskog odbora i njezina kći Mia Flander Tadić."

Damir Jugo, Božo Skoko i Zdeslav Milas bave se PR-om i umrežavaju sve medijske, nakladničke kuće u RH.

Osim s Milanom Bandićem, usko surađuju s HDZ-om dok strankom predsjeda Tomislav Karamarko (od 2012. do 2016.) i vode njegov PR. Tako je u veljači 2016. Jugo imenovan za posebnog savjetnika za društvene djelatnosti prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, bez novčane naknade. Prodekan za nastavu Zdeslav Milas sin je Ivana Milasa, koji je bio poznat kao prvi i jedini čuvar državnog pečata u Hrvatskoj u doba Franje Tuđmana. Supruga Zdeslava Milasa, Dorotea Milas, prodekanica je i predavačica na Poslovnom veleučilištu Zagreb i, naravno, predavačica na Bernaysu. Od 2016. je u Upravnom odboru Zaklade Kultura Nova, gdje ju imenuje Vlada RH na prijedlog tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Dorotei Milas prošle godine drugi mandat u UO Zaklade Kultura Nova potvrđuju i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i Vlada Andreja Plenkovića. Dorotea je ujedno sestra HDZ-ovke Margarete Mađerić, državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, i Ane Kosec, osobne tajnice u HDZ-u Tomislava Karamarka. Zanimljiva je velika povezanost triju sestrara s Karamarkom. Ana Kosec nije mogla postati šefica Karamarkova potpredsjedničkog kabineta, nije ispunjavala formalne uvjete, naime nije završila fakultet, pa je svejedno imenovana njegovom posebnom savjetnicom, tj. predstojnicom Karamarkova Ureda u Vladi. Margareta Mađerić, još uvijek je VŠS, prvostupnica marketinga i komunikacija, a to je ostvarila na Poslovnom veleučilištu Zagreb, pa ipak već u prvoj Plenkovićevoj vladi biva postavljena za državnu tajnicu ministrice socijale Nade Murganić. Na toj je poziciji i danas, kod ministra Josipa Aladrovića.

Kći Gordane Buljan Flander, Mia Flander Tadić, također predaje na Bernaysu i voditeljica je Savjetovališta za studente. Diplomirala je psihologiju 2016., a kako piše na stranicama Bernaysa, «svoju karijeru započela je kao volonterka Dječje kuće Borovje, Udruge Hrabri telefon… Od 2016. do 2017. radila je kao psiholog pripravnik u Poliklinici Kocijan Hercigonja, a od 2017. do danas radi kao psiholog u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG».

Većina utjecajnih osoba iz medija, politički i gospodarski utjecajnih osoba u Hrvatskoj predavala je na Bernaysu za nekakav honorar. To je način stvaranja mreže moći i utjecaja. Danas 37-godišnji Damir Jugo (rođen 1984.) dekan je Visoke škole Bernays od osnivanja 2013., tj. od svoje 29. godine. Prije dvije godine izabran je za predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, te je i član Rektorskog zbora RH. Taj mladi čovjek predavač je i na Sveučilištu u Dubrovniku, na Sveučilištu u Mostaru, član je relevantnih strukovnih i znanstvenih organizacija: Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Hrvatske udruge komunikacijskih agencija, Europskog udruženja za obrazovanje i proučavanje odnosa s javnošću.

Damir Jugo u bliskoj je i kumskoj vezi s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem – zajedno objavljuju knjige i radove, te su najproduktivniji autori u sferi odnosa s javnošću. Rektor Tomić je 2020. dobio Grand Prix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za doprinos struci, a predsjednik žirija bio je – Damir Jugo. Obojica su teoretičari i praktičari odnosa s javnošću. Primajući nagradu, Zoran Tomić je rekao da je najponosniji u svojoj karijeri na prijem u redovito članstvo Europske akademije znanosti i umjetnosti. Član iz BiH te akademije umrežavanja je i Dragan Čović, a iz Hrvatske je ove godine u članstvo primljen premijerov otac Mario Plenković.

U partnerstvu, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Visoka škola Edward Bernays u ožujku 2020. pokreću «društveno odgovorni projekt» Kod tebe doma. Ideja je kroz Instagram i Facebook zajednici omogućiti besplatne online-sadržaje koje izrađuju i prikupljaju studenti komunikacije i turizma na Bernaysu, a psihološki stručnjaci Poliklinike odobravaju i usmjeravaju njihovo dijeljenje sa zajednicom. Sudeći po profilu Kod tebe doma, projekt nije uspio. «Ovaj doprinos zaštiti mentalnog zdravlja, idejna je inicijativa Bernaysove voditeljice Studentskog savjetovališta i psihologinje Mije Flander Tadić, te psihologa iz Poliklinike Elle Selak Bagarić i Krešimira Prijatelja», piše u opisu projekta koji su predstavili ravnateljica Poliklinike Buljan Flander i dekan Bernaysa Damir Jugo.

No, to partnerstvo Poliklinike i Bernaysa je beznačajno u usporedbi sa svom drugom, pogotovo medijskom moći i zaštitom koju Buljan Flander dobiva u partnerstvu sa Skokom, Jugom i Milasom", napisala je u zadnjem članku Jelena Jindra, novinarka kojoj je zabranjeno pisanje o Poliklinici. 

Cijeli članak možete pročitati na linku OVDJE.