JEL OPET UJEO VUK MAGARCA Nema zabrana, Novalić, Solak i Hodžić se opet mogu družiti

JEL OPET UJEO VUK MAGARCA Nema zabrana, Novalić, Solak i Hodžić se opet mogu družiti
Fena

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je mjere zabrane koje su bile određene premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku Srebrene maline Fikretu Hodžiću, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su u premetu "Respirator". Istraga je otvorena zbog nabavke 100 respiratora iz Kine za 10,5 milijuna KM, preko poljoprivrednog dobra Srebrena malina.

Tijekom istrage je, između ostalog, vještačeno da ti respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Nakon uhićenja Novalića, Solaka i Hodžića, Tužiteljstvo BiH je zatražilo pritvor, a Sud BiH je donio rješenje kojim odbija prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora, ali uz mjere zabrane, i to sastajanjem sa svjedocima, a brani im se i da se međusobno sastaju i komuniciraju.

Kako je tada rečeno, mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba. Svaka dva mjeseca će se kontrolirati njezina opravdanost.

Osim njih, osumnjičen je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.