Jednomjesečni pritvor Mostarcima koji su pljačkali pred Božić po Mostaru

pljačkaš, kladionice, Mostar, tužiteljstvo hnž

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Mostar, Rješenjem Županijskog suda u Mostaru od 27.12.2021. godine, određen je pritvor u trajanju od najduže jedan mjesec Kenanu Z. (1997.), iz Mostara i Alenu M. (2000.), iz Mostara.

Pritvor im je određen zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili dva kaznena djela 'Razbojništva' i jedno kazneno djelo 'Teške krađe' i to dana 9.12.2021. godine i dana 20.12.2021. godine na štetu ljekarne 'Lupriv Plus', u ulici Kardinala Stepinca br. 17, u Mostaru i dana 24.12.2021. godine na štetu ljekarne 'Tilia', na Trgu Ivana Krndelja br. 28, u Mostaru, dok je osumnjičeni Kenan Z. sam počinio dva kaznena djela 'Teške krađe' i to dana 11.12.2021. godine na štetu supermarketa 'Brojler' u ulici Maršala Tita br. 57, u Mostaru i dana 23/24.12.2021. godine na štetu 'IC štamparije Mostar' u ulici Maršala Tita br. 96, u Mostaru, kojim prilikama su otuđivali novac iz kasa.

Osumnjičeni su kaznena djela 'Razbojništva' počinili uz prijetnju da će izravno napasti na život i tijelo uposlenih djelatnica, te uz uporabu opasnog oruđa-noža od njih zahtijevali predaju novca koji su protupravno pribavili za sebe, dok su kaznena djela 'Teške krađe' počinili na način da su podesnim sredstvom provaljivali u unutrašnjost objekata, te iz kasa otuđivali novac.

Županijski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kaznena djela, a za ta kaznena djela se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar u suradnji sa Policijskom upravom Mostar nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva HNŽ.