NOVČANA POMOĆ EU Zatvoren javni poziv, status prijave moći će se pratiti putem aplikacije

Redovi za CIPS potrebu o prebivalištu zbog jednokratne pomoći
Federalna

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da je u petak, 10. studenog, s krajem radnog vremena zatvoren Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u premošćivanju energetske krize, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

"Prema posljednjem presjeku urađenom jutros, u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH do sada unesene 180.322 prijave, a kojima su obuhvaćene 356.642 osobe. Prema rodnoj zastupljenosti, od ukupnog broja, 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 je muškaraca. Prema kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji umirovljenika, do sada 126.098, zatim primatelja dječjeg doplatka 30.623, a primatelja stalne novčane pomoći 23.921, dok je u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka", navodi se.

Precizirano je i da su općine koje su unijele najveći broj prijava Zenica (12.026), Novi Grad Sarajevo (10.739), Tuzla (7.702), Ilidža (6.631), te Travnik (6.413). Slijede Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

"Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova sudjelovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovnosti i trudu da svi zajedno što prije osiguramo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvaćanju suradnje i odličnom radu u proteklom razdoblju. Želim zahvaliti i UNDP-u koji je za nas razvio aplikaciju koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila nam provođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća. Doista, svi zajedno napravili smo puno posla i mi smo kao nositelji realizacije ove pomoći na tome najiskrenije zahvalni svim načelnicima, gradonačelnicima i njihovim kolegama službenicima koji rade na ovom javnom pozivu", kazao je u obraćanju građanima ministar Delić.

Iz Ministarstva su naglasili da će tijekom ovog tjedan općine u aplikaciju unositi zaostale prijave, a nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv. Dodali su da nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

"Poslije toga imat ćemo privremeni popis kojem će građani moći pristupiti putem aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom razdoblju će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na popisu uspješnih prijava biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog popisa", pojasnio je ministar Delić.

Dodao je da će na osnovu konačnog popisa Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi će izvršiti isplate prema krajnjim korisnicima.

"Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine", istaknuo je ministar Delić, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.