JEDNAKI I JEDNAKIJI Godinama se trebinjskim umirovljenicima nesrazmjerno dijeli novac

umirovljenici Trebinje
Direkt portal

Godinama traje nesrazmjerna podjela novca iz proračuna Grada Trebinja za dvije umirovljeničke udruge.

Službeno Udruženje penzionera (UP) Grada Trebinja iz gradskog proračuna za ovu godinu, kroz tri projekta, dobit će 12.000 maraka, a mlađe udruženje - Gradsko udruženje penzionera (GUP), inače nepriznato od krovnog republičkog, dobit će 62.000 maraka. Ovu udrugu umirovljenika vodi Risto Masleša, inače predsjednik aktiva umirovljenika SNSD-a u Trebinju.

Igra brojkama

Naime, Trebinje je jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja ima dvije udruge umirovljenika. Na području Trebinja je trenutno, prema službenim podacima Udruženja penzionera Republike Srpske, ukupno 7.818 umirovljenika, piše Direkt-portal.com.

Brojnije, Udruženje penzionera Grada Trebinja, koje je osnovano 2003. godine, trenutno okuplja 4.482 umirovljenika. Ono je ujedno priznato i od krovnog Udruženja penzionera Republike Srpske i članovi ovog udruženja, posredstvom Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO), plaćaju članarinu. No, godinama su, kako tvrde, diskriminirani od Grada. 

Druga udruga sličnog je naziva - Gradsko udruženje penzionera. Nastalo je 2017. godine cijepanjem postojećeg Udruženja penzionera u ovom gradu, a njegovo osnivanje pratile su brojne kontroverze. Samo mjesec dana nakon osnivanja, GUP je rebalansom proračuna Grada Trebinja dobio 52.000 maraka iz gradske kase, dok je grant za UP smanjen s planiranih 90.000 na svega 12.000 KM. 

Osnivač GUP-a je bio Đoko Tarana, nekadašnji zastupnik Partije ujedinjenih penzionera, koji je ranije za Direkt priznao da je u raspodjeli novca ovom udruženju posrijedi politički utjecaj.

Prema riječima aktualnog predsjednika GUP-a Rista Masleše, okuplja oko 3.700 umirovljenika. 

Uzmemo li u obzir da oko 25 posto umirovljenika u Trebinju nije član niti jednog umirovljeničkog udruženja, dobivamo da je broj članova ove umirovljeničke organizacije, ipak, znatno manji. No, Masleša tvrdi suprotno, ali odbija da za Direkt obrazloži kako je došao do broja od 3.700 članova. 

Po toj računici, u umirovljeničkim udrugama ima više umirovljenika nego što ih ukupno egzistira u Gradu Trebinju. 

Na naše pitanje kako vodi evidenciju članstva, budući da nemaju naplatu članarine preko Fonda MIO, Masleša je odgovorio kako imaju svoje evidencije, piše Direkt portal.

„Ja vam kažem da imamo toliko članova. Imamo mi pristupnice i sve evidencije... Ima na osnovu njihovih izjava gdje su potpisali da su naši članovi. Bude tu i godišnjih varijacija, nismo još uradili reviziju popisa, ali uglavnom to je taj broj i u tendenciji smo porasta“, rekao je Masleša i dodao „da mu je sve jasno“ i da ne želi više odgovarati na pitanja.

Tako smo ostali uskraćeni za brojne odgovore, između ostalog i one o političkom djelovanju ove organizacije.

„Nemojte me molim vas, znam ja odakle vjetar duva, znam šta je sjever, jug i zapad“, rekao je i prekinuo vezu.

Iako nije priznato od krovnog republičkog udruženja, niti njegovi članovi plaćaju godišnju članarinu, Gradsko udruženje penzionera dobiva najveći postotak javnog novca Grada Trebinja koji je namijenjen umirovljeničkoj populaciji. 

U tablici ispod donosimo pregled iznosa novčanih sredstava koja su od Grada Trebinja odobrena ovim organizacijama za pet godina (2024., 2023., 2020., 2019. i 2018.).

umirovljenici Trebinje

Za godine 2022. i 2021. novinarke Direkta nisu uspjele pronaći službene dokumente o raspodjelama novca Grada Trebinja za umirovljeničke udruge, pa u nastavku donosimo pregled prihoda oba udruženja za 2022. i 2021. godinu. 

umirovljenici Trebinje

Vidljivo je da je za spomenutih pet godina udruzi koju trenutno vodi Risto Masleša, kroz projekte iz proračuna Grada, odobreno najmanje 349.000 maraka. 

U istom razdoblju drugoj udruzi, koja okuplja većinsku umirovljeničku populaciju u Trebinju, odobreno je najmanje 48.800 maraka. 

„Sramota je kako se Grad odnosi prema našim umirovljenicima“, ističe za Direkt Mirko Milojević, predsjednik Udruženja penzionera Grada Trebinja. 

Za jedne devet, za druge tri

Grad Trebinje je ove godine za umirovljeničku populaciju od ukupnog proračuna od 50 milijuna namijenio 85.000 maraka. U okviru posljednjeg poziva rasporedio je sredstva u iznosu od 77.000 maraka.

Udruga koju vodi Milojević od 11 projekata, s koliko su aplicirali na poziv, dobit će sredstva za tek tri projekta. 

Drugoj udruzi odobreno je svih devet projekata, s koliko su, kako nam je potvrđeno, i aplicirali na javni poziv. 

„Komisija je uzela u razmatranje samo tri naša projekta. Najveći iznos po projektu je mogao biti 8.000 maraka, a nama su dodijelili tri projekta od po 4.000 maraka. Dakle, ukupno 12.000 maraka i zadnjih pet godina se isto ponavlja“, kaže Milojević za Direkt. 

Diskriminiraju i mrtve

Jedan od projekta koji je odobren UP-u odnosi se na pomoć obiteljima umrlih umirovljenika. Dodijeljen im je iznos od 4.000 maraka. 

Drugoj udruzi je za iste ili slične aktivnosti, kroz tri projekta nazvana „Posmrtnine“, „Posmrtnine 1“ i „Posmrtnine 2“ odobren iznos od po 7.000 maraka, odnosno ukupno 21.000 maraka. 

„Naših umirovljenika na godišnjoj razini umre oko 250. Kad se ovih 4.000 maraka podijeli na taj broj, ispada da obitelj umrlog dobije 15-ak maraka od Grada Trebinja. Mi posmrtnine isplaćujemo u iznosu od 200 maraka i na godišnjoj razini to dođe oko 50.000 maraka“, kaže Milojević i dodaje: „Drugo udruženje koje isplati znatno manje posmrtnina na godišnjoj razini, dobilo je za tu namjenu preko projekata iz Grada Trebinja 21.000 maraka. Njihova posmrtnina donedavno je bila 150 maraka, sada su možda i oni podigli na 200, i to znači da po jednom umrlom umirovljeniku dobiju znatno više novca. Višak sredstava bi trebalo vratiti Gradu, to se nikad ne radi i oni vrše zloupotrebu, to usmjere u druge svrhe“, tvrdi Mirko Milojević za Direkt portal i navodi da prema njegovoj procjeni, druga udruga može imati tek oko 1.500 članova.

Zbog, kako kaže, diskriminacije i živih i mrtvih umirovljenika, više puta se pismenim putem obraćao gradonačelniku Mirku Ćuriću, no takav odgovor nikada nije dobio. 

„Pitao sam gradonačelnika na jednom sastanku, ako već vršite diskriminaciju nad živim umirovljenicima, zašto vršite diskriminaciju nad umrlim umirovljenicima. Usmeno se gradonačelnik složio sa ovim što sam ja rekao, ali izgleda da tu netko drugi dirigira i donosi takve odluke“, sumnja Milojević. 

„Svaki umirovljenik kupuje hranu i vodu, plaća komunalije i na sve to plaća PDV. Od tog PDV-a puni se proračun Grada Trebinja. Ako svi umirovljenici jednako pune proračun Grada trebalo bi iz Grada da im se približno jednako vraća. Ali ne, nama se vraćaju mrvice u odnosu na ovo drugo političko udruženje“, navodi Milojević. 

Najavljuje i žalbu Gradu Trebinju i predsjednici komisije koja je bodovala projekte Marini Herbez, iako, kaže, od toga ne očekuje ništa. 

Predsjednica Komisije Marina Herbez odbila je govoriti za Direkt o ovoj temi.

„Ne bih da se izjašnjavam“, rekla je u kratkom telefonskom razgovoru.

Gradonačelniku sporne članarine

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u ovome ne vidi diskriminaciju. Kaže da se prilikom ocjene pristiglih projekata u obzir uzima i činjenica da jedno udruženje ima dodatna sredstva od članarine. 

„Prema informacijama kojima ja raspolažem, određeno udruženje ima sredstva od članarina, a drugo nema. I upravo se ima to u vidu da se procijeni koja su njima sredstva neophodna kako bi funkcionirali. Čak imam podatak od udruženja koje nema članarine da je taj iznos kada se sabere značajno veći za to drugo udruženje koje dobiva kroz članarinu“, kaže Ćurić.

No, u kriterijima koji su korišteni prilikom ocjenjivanja projekata, koje prilažemo u nastavku, ni na koji način se ne spominje članarina udruženja. 

Plaćanje članarine, suglasan je i predsjednik Udruženja penzionera RS Ratko Trifunović ne bi trebala biti otežavajuća okolnost prilikom odobrenja projekata. 

„To bi trebalo biti srazmjerno broju članova, a ne u zavisnosti od toga plaća li netko članarinu ili ne plaća. Njihov je izbor to što ne plaćaju članarinu“, kaže Trifunović za Direkt.

Trebinje „umirovljenički grad slučaj“

On naglašava da situacija kakva je u Trebinju ne postoji ni u jednoj lokalnoj zajednici u RS. 

Objašnjava da je po njihovom Statutu moguće da u jednoj lokalnoj zajednici postoji samo jedna udruga umirovljenika i da je, što se njih tiče, u Trebinju to Udruženje penzionera Grada Trebinja. 

„Ovo udruženje u Trebinju je većinsko i njegovi članovi plaćaju članarinu i od te članarine financiraju svoj rad. Članovi ovog drugog udruženja, praktično ne mogu biti članovi našeg republičkog udruženja, jer se priznaje samo jedno i to ono koje plaća članarinu“, navodi Trifunović i dodaje da se osnivanjem ovog drugog udruženja krnji interes umirovljeničke populacije. 

Ranije je, navodi, bilo i pokušaja da se ove dvije umirovljeničke organizacije ujedine, ali to nije naišlo na podršku. 

„Ako žele raditi u interesu umirovljenika, onda moraju raditi zajedno“, kategoričan je Trifunović. 

Mirko Milojević tvrdi da je Gradsko udruženje penzionera čisto političko udruženje i da su, prema njegovim saznanjima, prethodnih godina „na sve moguće načine lobirali umirovljenike da glasaju za SNSD“. 

„Ne može nijedan skup SNSD-a biti, a da njihov predsjednik (Risto Masleša, prim. aut.) nije prvi na slikanju“, ironično zaključuje Milojević. 

Udruženje penzionera Grada Trebinja, pak, dodaje, ne miješa se u politiku, ali surađuje s vlasti koja bude izabrana. 

umirovljenici Trebinje