Jedino dvoje djece u povratničkoj posavskoj župi primilo svetu pričest

pricest

... rata živjelo ih je više od pet tisuća), oživio je nesvakidašnji svečani događaj. Radosni dječji smijeh nadvladao je sumornu tišinu povratničke župe Majčinstva Blažene Djevice Marije. Sakrament prve svete pričesti primilo je jedino dvoje djece u toj posavskoj župi, piše Večernji list BiH.

Živa crkva

Na radost roditelja Ivke i Miroslava, rodbine, učitelja, nastavnika, vjeroučitelja, ravnatelja škole slavljenika i povratničke zajednice, slavljena je svečana misa koju je predvodio fra Joso Oršolić uz koncelebriranje domaćeg župnika fra Stjepana Živkovića, tijekom koje su dječak i djevojčica s velikom radošću primili sakrament svete pričesti.

- Ovakva slavlja u župi nisu česta kao nekada, ali svaka radost je nova nada, kazao je fra Joso Oršolić koji je bio župnik u vrijeme kada je novoobnovljena crkva bila zapravo velika ruševina.

- Gospod nam uvijek daje snage i ustrajnosti da sve učinimo ljepšim i boljim. Uz Božju pomoć i dobre ljude uvijek sve može biti drugačije, novo, ljepše. Kristovo uskrsnuće daje nam nadu, ohrabrenje i snagu da je Božja ljubav još uvijek iznad svega i poziva nas da zajedno s Njim izgrađujemo svoj život, sadašnjost i budućnost i sve činimo Bogu na slavu. Tek tada svaka žrtva i napor imaju svoj smisao. I u povratničkoj Posavini i u zvorničkom kraju, gdje ima oko 200 vjernika, gradimo živu crkvu - naglasio je fra Joso tijekom propovijedi svečane mise.

Najljepše u Tišini

Roditelji Ivka i Miroslav nisu skrivali radost trenutka.

- Tišina odzvanja radošću i pjesmom ovoga trenutka i mi smo sretni, veseli, ponosni i zadovoljni. Ovdje smo već 15 godina povratnici, gdje je rođeno naše dvoje djece, jedine djece u župi, koja su stasala do prvopričesnika. Možda se nekome čini Tišina previše tiha, ali mi volimo ovaj kraj i ovdje nam je najljepše. Možda je najveći problem zbog škole jer Ivan putuje u Grebnice u školu, a Katja u Domaljevac, pa ih stalo moramo voziti.

Međutim, uz razumijevanje ukupnog osoblja škola sve rješavamo, izlaze nam u susret, a nema problema ni s općinskim vlastima - ističu roditelji prvopričesnika. Malena Katja također voli mjesto u kojem odrasta i, kaže nam, tu se osjeća najsretnije. Svečanost je nastavljena u obiteljskom okruženju slavljenika.