JEDINI U BIH NAPLAĆUJU KVART Saznajte kako je Sarajevo na parkingu zaradilo 18 tisuća maraka, a Mostar 839 tisuća

MO Parking kazna

Mostar, grad na obalama Neretve, izdvaja se kao jedini grad u Bosni i Hercegovini koji naplaćuje parking u stambenim kvartovima. Razlozi za ovu praksu, prema direktoru Mostar Parkinga, leži u odgojnoj naravi.

„Iskustva su do sada pokazala da sve ono što date besplatno, ljudi to koriste na pogrešan način jer nemaju osjećaj o korištenju takvih prostora. Tako da evo, ukoliko eventualno Gradsko vijeće donese u budućnosti nekakvu drugačiju odluku mi ćemo je primjenjivati“, kazao je direktor Mostar Parkinga Ivan Barbarić u medijskom istupu za N1. U jednoj je rečenici Barbarić uspio poniziti građane te ih nazvati podkapacitiranim bezosjećajnim korisnicima besplatnih prostora koje je njegovo poduzeće opametilo naplatom, a u drugoj svu odgovornost za disfunkcionalno poduzeće prebaciti na Vijeće.

Na službenim Instagram objavama Mostar Parkinga često se pojavljuje zanimljiva rečenica: "Hvala što ste dio naše mostarske obitelji." No, postavlja se pitanje – je li članove obitelji moralno odgajati kroz dodatne namete i naplate? Ili su očevi drugih gradova manje brižni kad je u pitanju odgoj njihovih građana? Ili su pak puno pažljiviji i osjetljiviji.

Jedan od ključnih razloga koji čini usporedbu parkiranja u Mostaru i drugim gradovima teškom je ekonomska dobit javnih poduzeća zaduženih za parking. Za 2022. godinu, Mostar Parking se izdvaja enormnim profitom u usporedbi s drugim gradovima u regiji. Iz dolje navedenog može se vidjeti da je prihod od parkinga u mnogo većim gradovima mnogo manji nego u Mostaru. Zašto? Zato što su shvatili temeljno poslanje parking poduzeća-uređenje prometa u gradu, za razliku od Mostara, koji je shvatio da je ovo prilika da napune proračun i oderu vlastite građane naplaćujući i kvart u kojem cijeli život parkiraju.

Usporedba dobiti javnih poduzeća za parking u 2022. godini u nekim gradovima:

  • - Trebinje: 15.705 KM dobit
  • Zenica: 62.644 KM dobit
  • Tuzla: 53.341 KM dobit
  • Sarajevo: 18.473 KM dobit
  • Mostar: 839.935 KM dobit
  •  

Ovi podaci jasno ukazuju da Mostar Parking izuzetno profitira na račun svojih građana. Ovo naglašava kako su cijene parkiranja u Mostaru visoke. Na primjeru Tuzle, koja je u 2022. godini ostvarila prihod od 2.768.513 KM i dobit od 53.341 KM, vidimo da su prihodi u Mostaru manji, ali je dobit čak preko 15 puta veća. 

Osim toga, poredba cijena na stranicama Mostar Parkinga pokazuje razlike u cijenama. Na primjeru mjesečne karte za fizičke osobe, gdje se uspoređuje s Banja Lukom, može se primijetiti da su cijene značajno različite. Dok je cijena stanarske karte u Mostaru 25 KM, u Banja Luci cijena iznosi samo 10 KM mjesečno ili 50 KM godišnje.

Inače, Mostar Parking jučer je poslao priopćenje za javnost u kojem uspoređuje cijene parkinga u Mostaru i drugim gradovima, što je praktično zapravo nemoguće, budući da smo jedini grad u BiH u kojem se naplaćuje kvart, a čime su se referirali na naš članak o gradonačelnikovu intervju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.