JEDINI OSTAJU BEZ POMOĆI Hoće li zdravstveni djelatnici u HNŽ-u ponovno na ulicu?

Zdravstveni djelatnici prosvjedi
hercegovina.info

Vlada HNŽ-a na današnjoj sjednici je u sklopu nastavka rasprave o Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2022. godinu i Proračunu HNŽ za 2023. godinu raspravljala i o odobravanju jednokratne novčane pomoći zaposlenicima proračunskih korisnika u HNŽ-u, kao vidu dodatne potpore uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Vlada će odluku o iznosu koji će biti uplaćen korisnicima Proračuna donijeti u skladu s raspoloživim sredstvima na sljedećoj sjednici  kada će biti usvojen konačan prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2022. godinu.

Kako je jučer izjavio glasnogovornik Vlade Pero Pavlović, u HNŽ-u ima oko 5.500 proračunskih korisnika te da za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka treba ukupno osigurati oko 6 milijuna maraka

Prema svemu sudeći bez pomoći bi mogli ostati samo zdravstveni djelatnici, koji će u tom slučaju ponovno na prosvjede.

"Prema još uvijek neslužbenim informacijama zdravstveni djelatnici ne spadaju u tu kategoriju. Mi smo još prije dva tjedna poslali dopis našem poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar međutim, od njih nikakvog odgovora nemamo vezano za ovu naknadu od 1080 KM. Radi se na tome da se svima isplati, no prema svemu sudeći zdravstvenih djelatnika tu nema, jer govori se o isplati za 5500 proračunskih korisnika, a samo nas ima gotovo preko 4000 i prema izjavama mi se tu ne uklapamo", kaže za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih djelatnika SKB Mostar Ivica Anić.

Zdravstveni djelatnici prosvjedi

"Ukoliko se mi ne nađemo u ovoj odluci Vlade, svi iz HNŽ-a na čelu s našim Sindikatom, koji je jedini reprezentativni, stupit će u prosvjed. Mi već preko deset godina nismo primili regres, a kamoli božićnicu. Iako to Zavod za javno osiguranje redovno uplati bolnici, zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže, da ako su zdravstvene ustanove poslovale u minusu nisu dužne to isplatiti. Deset godina ne dobivamo ništa, pa ako nas sada i ovo "zakači" to je uistinu sramota, jer će ispasti da su svi dobili osim zdravstvenih djelatnika", dodao je.

Istupili iz Unije sindikata.

"Mi kada nešto najavimo, onda to i učinimo i to masovno. Stoga ćemo stupiti u prosvjede, za razliku od Unije sindikata iz koje smo istupili i koja se pokazala kao njihova Unija, a ne kao Unija koja je trebala opravdati svoj naziv", zaključio je Anić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.