JEDINA ŽUPANIJA BEZ VLADE U 2024 Što se događa u Hercegbosanskoj županiji i hoće li uspjeti formirati većinu

Skupština HBŽ
Tomislavcity

Županija Hercegbosanska ušla je u drugu godinu bez formirane nove vlade i jedina je u Bosni i Hercegovini koja nema novu izvršnu vlast nakon Općih izbora održanih 2. listopada 2022.

Upitno je hoće li uskoro ova situacija biti razriješena, piše Faktor.

Sporazum o formiranju nove Vlade HBŽ potpisale su stranke u Skupštini koje imaju 15 od potrebnih 17 ruku. Radi se o strankama Hrvatski nacionalni pomak (pet zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika), SNSD i SDA sa po dva zastupnika, te Srpska sloga i Srpsko jedinstvo sa po jednim zastupnikom.

Međutim, situacija se zakomplicirala zbog problema unutar livanjske SDA od koje se i dalje čeka da dostave ime svog kandidata za ministra kako bi proces formiranja Vlade HBŽ bio nastavljen. Imena su već odavno dostavili ostali partneri iz sporazuma, a nakon što je Ivan Vukadin (HNP) imenovan za mandatara za sastav nove vlade.

Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, predsjedatelj Skupštine HBŽ, kazao je da neće još dugo čekati SDA da dostavi ime svog ministra.

"Ako to ne urade uskoro, tražit će se alternativa", dodao je Ćosić.

Na pitanje što je alternativa, Ćosić je odgovorio da SDP ima dva zastupnika u Skupštini  HBŽ. Predsjednik Županijskog odbora SDP-a HBŽ Jugoslav Brdar ranije je za Faktor izjavio da je SDP bio spreman spreman ući u novu većinu, ali sa oba svoja zastupnika, dok je mandatar Vukadin tražio samo jednog zastupnika. Sada očito oni koji nastoje formirati novu vlast više ne bježe da prihvate oba SDP-ovca.

No ako bi i ispala SDA sa svoja dva zastupnika, a u priču ušao SDP sa svoja dva, situacija bi bila ista. Partneri bi imali i dalje 15 od 17 potrebnih zastupnika.

Osim svih ovih stranaka, u Skupštini HBŽ je HDZ koji je imao pet zastupnika, ali je stranku napustila Marija Bagarić, tako da imaju četiri. Ukoliko nova većina osigura podršku Bagarić, opet im nedostaje jedna ruka. Dva zastupnika ima HNZ, a HRS ima jednog.