JEDAN PREBAČEN U MOSTAR Afera na pomolu, premještena čak četiri inspektora u FUP-u


Bešlija, Keljmendi, Džafić, Šehović
Facebook

Kaotično je ovih dana u Federalnoj upravi policije (FUP). Kako saznaje Avaz novi v. d. direktora FUP-a Vahidin Munjić za manje od mjesec premjestio i smijenio s načelničkih pozicija čak četiri inspektora.

Osmicin prijatelj

Sve je počelo smjenom teško kompromitiranog Ibre Bešlije, načelnika Sektora kriminalističke policije koji je, kako se vjeruje, duboko involviran u istrage koje ova policijska agencija uopće nije bila dužna ni provoditi niti ih je Tužiteljstvo za to angažiralo, a obavljao je „poslove“ i sastajao se s određenim kriminogenim osobama.

Bešlija je ključni igrač bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, čovjeka s američke crne liste, te je, prema svemu sudeći, radio prema njegovim, a ne uputama tadašnjih šefova. Čak je nedavno i snimljen s Osmicom u centru Sarajeva.

Osim njega, zbog Sky istraga, ali i umiješanosti u istragu u vezi s ubojstvom sarajevskih policajaca, premješten je i smijenjen i Nermin Šehović, šef Detašmana u Zenici. On je prebačen u Mostar. Sporna je i njegova uloga u kontaktima s Keljmendijem, o čemu su govorili svjedoci.

Istražuje se i to kako su i prema čijem nalogu Šehović i Bešlija ostvarivali kontakte s kriminogenim osobama i kakav su imali interes. Svjedočenje Elvisa Keljmendija i Danijela Džafića otkrilo je njihovu povezanost i s Osmicom i zašto su se sastajali s osobama koje su nedavno uhićivane zbog trgovine narkoticima i imaju podeblji policijski dosje, a nikome to nisu prijavljivali.

Nema zabilješke

Nikada, dakle, nisu sastavili službenu zabilješku o tome zašto su to radili. Ovaj dvojac je to pokušao naknadno napraviti, ali već kada je razotkrivena njihova uloga i kada su ih pojedinci spomenuli na Skyu.

Prema informacijama „Avaza“, pokrenuta je i procedura prema OSA-i da se Bešliji, koji se nalazi na bolovanju, i Šehoviću oduzme pristup tajnim podacima. To će se dogoditi vrlo brzo. OSA već radi na tome.

Sklonjen i Elvir Hubjer

Munjić je nedavno premjestio i Elvira Hubjera, načelnika Sektora za organizirani kriminal u FUP-u. Premještena je i inspektorica Marina Zović, koja je iz sjedišta FUP-a prebačena na akademiju na Vracama. U cijelu će se priču vrlo brzo uključiti i Tužiteljstvo BiH.

Odbijena je i privremena mjera Bešlije da ga Općinski sud u Sarajevu vrati na poziciju glavnog inspektora i načelnika Sektora kriminalističke policije u Sarajevu.