JEDAN OD NAJSTARIJIH KLUBOVA U BiH "Naš klub nije samo ples, on je tradicija ovog grada i svim Mostarcima na ponos"

Plesni klub „Erigo-D“

Sjedište jednog od najstarijih plesnih klubova u Bosni i Hercegovini nalazi se baš u Mostaru, a poznati plesni klub „Erigo-D“ ove godine proslavlja 20 godina rada. Ovaj centar umjetnosti, kako ga često zovu, formirao je i obučio preko 2.000 plesača, a na putu iza sebe ima nebrojano mnogo natjecanja i nagrada, koje su ga uzdigle na najviši tron s najboljim klubovima i plesačima kod nas. Kako je to biti u potpunosti posvećen i sportu i umjetnosti te ulagati posljednji atom snage u napredak kluba već 20 godina, najbolje zna Dajana Markotić, predsjednica kluba i glavni trener i koreograf.

Plesni klub „Erigo-D“

„Naš klub je osnovan 2003. godine,  kao jedan od prvih plesnih klubova u Mostaru i šire. Njegujemo različite plesne vrste performing arts: show dance, jazz dance, contemporary, balet te performanse cheer. Član smo i Cheerleading saveza BIH. Ponosna sam na naš kontinuirani rad, napredak, stalan interes naših članova, podršku koju imamo“, započela je Markotić za Hercegovina.info.

Izdvojiti neki uspjeh nakon toliko godina postojanja je teško, kako kaže Markotić, imaju na što i biti ponosni.

„Jedan od posljednjih je odlazak na Europsko cheerleading prvenstvo u Italiju. Prvi put smo okupili cheerleading reprezentaciju, a ja sam bila izbornik i trener za performanse cheer disciplinu. Također bih istaknula međunarodna natjecanja u Beču, Zagrebu, Pragu, Beogradu gdje redovno osvajamo prva mjesta“, kazala je Markotić.

Plesni klub „Erigo-D“

Ples vide kao umjetnost, a vještinu kao sport, pa se tako i klub razvija u različitim smjerovima.

„Dio kluba su umjetničke plesne vrste (show dance, jazz dance, contemporary), a drugi dio je sportska dimenzija Cheerleading. Sve ove vrste plesa su jako zahtjevne jer su sastavljene od tehnike, fleksibilnosti, akrobacija, glume, sinkronizacije, muzikalnosti. Radimo timske koreografije, dua, sola. Sve su skupine podijeljene po dobi i stupnju plesnog znanja. Pored natjecateljskih grupa imamo i rekreativne grupe za odrasle (salsa, bachata, tango)“, pojasnila je Markotić.

Za njih je najveći uspjeh održati klub u punom sjaju svih dvadeset godina, konstantni rast, nove lokacije na kojima djeluju, puno suradnji s različitim institucijama  i jako puno sretnih plesača.

Plesni klub „Erigo-D“

Naš klub nije samo ples, on je tradicija ovoga grada, prijateljstvo koje se rađa među djecom, sportski duh naših plesača. Ponosni smo na naše plesne predstave, gdje smo imali deset premijera i preko dvadeset izvođenja diljem Hercegovine. Predstave su rezultat projekta 'Dajmo djeci i mladima alternativu'. Cilj nam je ponuditi djeci alternativu nad tehnologijom, odnosno negativnošću koju nosi. Slobodno vrijeme djece se trudimo kreativno utrošiti, tako djeca sudjeluju u izradi plesne predstave, baš kroz radionice“, objasnila je Markotić za naš portal.

Prije dvije godine bili su i domaćini Državnog prvenstva u cheerleadingu, te su od tada održali međunarodne otvorene plesne turnire pod nazivom "Erigo Dance Star", a zahvaljujući njihovim natjecanjima, preko tisuću plesača iz različitih zemalja dobije priliku pokazati svoj talent.

„Plesni i cheerleading klub je jedan od najstarijih klubova u BIH, što je na ponos grada Mostara i naravno naš. Kroz ples promoviramo naš grad i državu. Pored toga, rekla bih da zanimanja za umjetnost uvijek ima i to svih godišta. Odličan dokaz za to je kad možete napuniti veliku dvoranu HDHS Kosača i ostale dvorane diljem naše zemlje. Naš klub je posebno interesantan radi već navedenih vrijednosti koje njeguje“, istaknula je Markotić.

Planovi za budućnost su jasni, ulaganje u edukacije i nove projekte, jer edukacija trenera, različite suradnje, proširivanje svojih znanja i vidika, ključ su uspjeha u svemu.

Plesni klub „Erigo-D“

„Tu su i pripreme za državno prvenstvo u cheerleadingu, putovanja u inozemstvo na međunarodna natjecanja, organizacija Erigo Dance Stara, nova predstava, plesni kamp i slično. Ponosni smo i zahvalni  na  podršci  i potpori koju imamo, od naših trenera, članova, roditelja i nadamo se još većim zajedničkim uspjesima“, zaključila je Markotić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.