JEDAN OD NAJPOZNATIJIH BH. ARHITEKATA "Naš najbolji shopping centar je napravljen prije 470 godina"

Amir Vuk Zec

Akademik Amir Vuk Zec jedan je od najpoznatijih arhitekata u Bosni i Hercegovini. On je za N1 objasnio kvalitet novogradnje u Sarajevu i može li ona izdržati razorne potrese koji su pogodili Tursku i Siriju. Također, Vuk Zec je objasnio šta je potrebno da se poboljša stanje u glavnom gradu.

Prvo je Vuk Zec govorio o Baščaršiji kao mjestu kojem se treba posvetiti posebna pažnja.

Također, emotivno vezan je njegov profesionalni početak vezan za jednu zlataru. Da bi se Čaršija prodrmala jedan od projekata na kojem je radio i čiju realizaciju čeka je revitalizacija Morića hana čiju dalju sudbinu će, kako kaže, odlučiti vlasnik, a to je Rijaset Islamske zajednice u BiH.

"Skoro sam imao predavanje u Zagrebu i rekao im vi zahvaljujući Bandiću vi imate Advent svake godine, a mi zahvaljujući Baščaršiji imamo Advent 500 godina", kazao je Vuk Zec.

Za njega mi olako doživljavamo bogastvo da u nekoliko metara prelazimo iz jedne u drugu epohu kao što je to slučaj na Čarsiji.

"Gazi-husrev begov bezistan je najbolji po meni shopping centar na ovim prostorima, a napravljen je prije 470 godina", istakao je Vuk Zec.

Potresi u Turskoj i Siriji

Baš kao i druge i njega su uznemirili i pogodili razorni potresi u Turskoj i Siriji.

Vuk Zec ističe da su statičari napravili adekvatne procjene da zgrade u novogradnji mogu izdržati katastrofu poput one u Turskoj i Siriji.

"Siguran sam da bi izdržalo onu razinu potresa", istaknuo je Vuk Zec.

Moguće je, ističe da bi mnogi ljudski životi bili spašeni da su pojedini u tim zemljama do kraja poštovali propise, a ne gradili mimo njih.

"Bilo bi sigurno manje žrtava”, pojasnio je Vuk Zec.

Sarajevo i arhitektura

Kada odete u Sloveniju, navodi Vuk Zec, vidite kuće uredno i savršeno poredane dok kod nas svako svoju politiku vodi, počevši od krovova pa nadalje.

"Mi smo savršeni u ovoj našoj nesavršenosti", pojasnio je Vuk Zec.

Budućnost Sarajeva

Vuk Zec je postavio jedno pitanje:

"Koliko je vas bilo na Humu i Žuči?", istakavši da su oni u centru Sarajeva i da mora se raditi na probijanju prometa ka izlazu kako bi “pročepio se krvotok” Sarajeva odnosno gradnjom tunela čime bi se dobila nova vizura.

Kao negativnu stvar Vuk Zec navodi gradnju stambene zgrade na Markalama što je za njega nedopustivo da se onako nešto dozvolilo.

"Zamislite što bi naši susjedi napravili od Marakala, mi to poništili jednom zgradom", istaknuo je Vuk Zec.

Regionalni centri

Mimo Sarajeva Vuk Zec je pohvalio Dubrovnik dok je za glavni grad Srbije jasno poručio.

"Beograd je veliko vašarište", naveo je Vuk Zec.

Sarajevo ispred svih

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Sarajevo je od muzike do svih drugih stvari bilo ispred svih jugoslavenskih centara što je, kaže Vuk Zec mnogima smetalo i nije odgovaralo.

"Sarajevo je bilo toliko ispred da je morao biti rat", kategorično je kazao Vuk Zec.

Od gradova u BiH Vuk Zec je pohvalio Konjic, žao mu je Stoca dok je posebno istaknuo Trebinje.

"Ono je najpotentnije od svih", naveo je Vuk Zec.

Podsjećamo, Vuk Zec predstavit će knjigu aforizama i skica.