Je li Dodik u sukobu interesa odlučit će Ustavni sud RS-a

Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Predsjednik Ustavnog suda, Džerard Selman, predsjednik RS, Milorad Dodik, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Zlatko Lagumdžija
...interesa obavljajući istodobno funkciju predsjednika RS-a i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Predsjednik Ustavnog suda Džerard Selman potvrdio je u izjavi novinarima u Banja Luci da će taj sud sutra odlučivati o toj inicijativi.

Inicijativa je podnesena u rujnu 2012. godine, a Selman napominje da se radi o inicijativi za ocjenu ustavnosti Statuta SNSD-a, a ne o sukobu interesa, jer to nije u nadležnosti Ustavnog suda.

Tu inicijativu podnio je 11. rujna 2012. godine doktor Dragan Jović, diplomirani ekonomista iz Banje Luke, uz obrazloženje da "nije u skladu s Ustavom da predsjednik RS, koji je Ustavom obvezan predstavljati Republiku Srpsku, u isto vrijeme zastupa stranku".

Naime, prema Statutu, predsjednik SNSD-a predstavlja, zastupa i provodi politiku SNSD-a.

"Ako je predsjednik Republike istodobno predsjednik političke stranke on ne može izražavati političko jedinstvo Republike, čime krši Amandman 33 na Ustav RS", navodi se u obrazloženju te inicijative.

"Očekujem da sudici Ustavnog suda RS prilikom donošenja odluke zanemare činjenicu da je većinu njih za sudce predložio upravo predsjednik RS. Očekujem da donesu pravnu, a ne političku odluku", izjavio je ranije Dragan Jović.

Jović se nada da će sudci imati snage donijeti odluku, a ne da će se "sakriti" iza navodnih "neispunjenosti procesnih pretpostavki za vođenje postupka", ili nekog drugog neosnovanog opravdanja.

"Pozivam predsjednika RS da podnese ostavku na mjesto predsjednika SNSD. Licemjerno je proslavljati Dan Republike Srpske, a istodobno nepoštivati njezin najviši pravni akt, Ustav Republike Srpske", ocijenio je Jović.

Od podnošenja inicijative u rujnu 2012. godine, podnositelj je samo jednom kontaktiran iz Ustavnog suda RS. Nakon osam mjeseci od podnošenja, 15. svibnja 2013. godine od podnositelja inicijative Ustavni sud je tražio da "precizira koje odredbe Statuta SNSD-a nisu u skladu sa Ustavom RS", prenosi Fena.